Ydra1.gif

Η Ύδρα βρίσκεται σε απόσταση 6-8 χλμ. από τις νοτιοανατολικές ακτές τις Αργολίδας. Έχει έκταση 64 τ. χλμ., μήκος 20 χλμ. περίπου και πλάτος 2-4 χλμ. Το νησί έχει επίμηκες σχήμα. Είναι ορεινό και βραχώδες, με ψηλότερη κορυφή το βουνό Έρως (597 μ.). Στη βόρεια ακτή σχηματίζονται τέσσερις όρμοι. Η πόλη της Ύδρας χτίστηκε γύρω από τη μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου, που εξακολουθεί να βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού.


Υπάρχουν δέκα καλά συντηρημένα και σηματοδοτημένα μονοπάτια που οδηγούν σε διάφορες απομακρυσμένες τοποθεσίες μέσα από διαδρομές που εντυπωσιάζουν και τον πιο απαιτητικό φυσιολάτρη. Σε όλο το μήκος της διαδρομής θα βλέπετε συνέχεια ξύλινες πινακίδες που θα σας ενημερώνουν για τα αξιοθέατα της περιοχής και θα απολαμβάνετε την ποικιλία της χλωρίδας και της πανίδας που πραγματικά είναι εντυπωσιακή για ένα τόσο μικρό τόπο. Θα συναντήσετε έναν εντυπωσιακό αριθμό από αγριολούλουδα που φυτρώνουν παντού στο νησί, με τα κυκλάμινα και τις κατακόκκινες παπαρούνες να κυριαρχούν και το μεθυστικό φασκόμηλο να σας “ναρκώνει”. Την εικόνα συμπληρώνουν μεγάλα πεύκα, ψηλά κυπαρίσσια, θυμάρια και άλλοι θάμνοι και φυσικά πολλές αιωνόβιες ελιές. Ανάμεσα στα δέντρα, τους θάμνους και τα λουλούδια θα βλέπετε συνέχεια να ξεπετάγονται τσίχλες, πέρδικες, ορτύκια, τρυγόνια και άλλα πολλά είδη άγριων πουλιών, είτε ενδημικά, είτε διαβατάρικα που έχουν την Ύδρα ένα σταθμό στο μακρινό τους ταξίδι προς, ή από την Αφρική. Αν είστε αρκετά παρατηρητικοί, ίσως δείτε και κάποια μικρά θηλαστικά, αγριοκούνελα, λαγούς, γάτες που ζουν ελεύθερες, ακόμα και την ιδιαίτερη ποικιλία των αγριοκάτσικων της Ύδρας. Τέλος το μοναδικό αυτό παζλ της πανέμορφης φύσης συμπληρώνει ένας ικανός αριθμός από μικρά ερπετά, σαύρες και αμφίβια. Στις περισσότερες διαδρομές θα συναντάτε εξοχικές κατοικίες που δένουν όμορφα με το φυσικό περιβάλλον και δεν προσβάλλουν καθόλου τον χώρο.

 

Ydra3.gif

Η Ύδρα είναι νησί του Αργοσαρωνικού. Είναι εξαιρετικά γραφικό, αρχοντικό και κοσμοπολίτικο νησί. Όπως και όλα τα νησιά του Αργοσαρωνικού είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός για τους Αθηναίους, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα. Οφείλει το όνομά της στα άφθονα νερά, που ανάβλυζαν από τις πλούσιες πηγές που είχε κατά την αρχαιότητα. Έχει σημαντική ναυτική ιστορία και παράδοση. Αναπαλαιωμένα αρχοντικά, το παλιό γραφικό λιμάνι με τις πολεμίστρες και τα κανόνια, τα μουσεία, τα μοναστήρια, η ναυτική σχολή, συνθέτουν την εικόνα του νησιού η οποία μας μαρτυρεί την σημαντική ιστορική σημασία της. Κατά τον αγώνα της επανάστασης του 1821 η Ύδρα μαζί με τις Σπέτσες και τα Ψαρά έπαιξαν σημαντικό ρόλο λόγω της μεγάλης ναυτικής δύναμης που διέθεταν. Μεγάλοι καπεταναίοι, εφοπλιστές και πολιτικοί κατάγονται από το νησί ανάμεσά τους ο Ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης, ο Κουντουριώτης, ο Κριεζής κ.α. Αυτή η ναυτική παράδοση συνεχίζεται μέχρι σήμερα με έναν μικρό αλιευτικό στόλο και την Ακαδημία Εμποροπλοιάρχων που άρχισε να λειτουργεί αμέσως μετά την επανάσταση του 1821 και είναι η αρχαιότερη σχολή εμποροπλοιάρχων της ανατολικής Μεσογείου και η οποία στεγάζεται στο αρχοντικό των Τσαμαδών.

Πρόσβαση
Η Ύδρα συνδέεται ακτοπλοϊκώς, όλο το έτος, με τον Πειραιά, τα υπόλοιπα νησιά του Αργοσαρωνικού, καθώς και με τα Μέθανα, την Ερμιόνη, το Πόρτο Χέλι, το Ναύπλιο, τον Tυρό. Επίσης διαθέτει ελικοδρόμιο.

 


ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΝΗΣΟΥ ΥΔΡΑΣ

ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Η διαδρομή σας είναι: Λιμάνι Ύδρας – Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία – Άγιος Μάμας – Επισκοπή – Όρμος Αγίου Νικολάου

Σκέλος Ι: Ύδρα – Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία

ΝΑ του λιμανιού ξεκινάει το μονοπάτι για το Μοναστήρι. Το μονοπάτι είναι ευδιάκριτο, φαρδύ και με σκαλοπάτια σε διάφορα σημεία. Όταν βγείτε στην άσφαλτο υπάρχει διακλάδωση με γωνία περί τις 160ο Αριστερά. Ακολουθείστε αυτόν τον κλάδο. Διάρκεια διαδρομής 1½ με 2 ώρες το ΜΕΓΙΣΤΟ.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Προμηθευτείτε Νερό. Είναι η τελευταία πηγή μέχρι μέχρι την Επισκοπή. Το Μοναστήρι κλείνει στις 12.00

Σκέλος ΙΙ: Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία – Αγιος Μάμας

Το μονοπάτι θα το βρείτε μετά τη νότια “πόρτα” του εξωτερικού περιβόλου της Μονής. Αφού κατεβείτε λίγο, θα σας ανεβάσει στη Β κλιτύ του όρους Έρως. Λίγο μετά αφού περάσετε Βόρεια της κορυφής “Έρως”, στο κατέβασμα του μονοπατιού θα περάσετε μια μάντρα και σχεδόν αμέσως μετά θα οδεύετε προς την άκρη γκρεμού, όπου όμως είναι το επάνω μέρος μιας μάντρας (νομίζετε !!!). Η “μάντρα” αυτή είναι το μονοπάτι! Ακολουθείστε το προς τη θάλασσα. Θα σας οδηγήσει ελικοειδώς στις δυτικές υπώρειες του όρους Έρως. Από την μάντρα αυτή βλέπετε  προς τα ΝΔ σας μια άσπρη κουκίδα. Είναι ο Αγ. Μάμας. Βλέπετε επίσης και το μονοπάτι για Αγ. Μάμα στην πλαγιά.

Σκέλος ΙΙΙ: Άγιος Μάμας – Επισκοπή

Συνεχίζετε την πορεία σας προς την Επισκοπή. Το μονοπάτι ξεκινάει από τη Δ πλευρά του Ναού. Αν από εκεί κοιτάξτε Δ θα είτε στην απέναντι πλαγιά μια μάντρα. Περί τα 30 μ. βορειότερα της μάντρας θα δείτε το μονοπάτι. Τα σπίτια που φαίνονται στο βάθος είναι η Επισκοπή. Όταν κατεβαίνετε ήδη προς Επισκοπή αφήστε δεξιά σας το δασάκι των πεύκων, χωρίς όμως να απομακρυνθείτε αριστερά. Στο Α-ΝΑ άκρο του συνοικισμού υπάρχει μεγάλη δεξαμενή της “αγροτικής” (όπως τη λένε οι ντόπιοι) με πόσιμο νερό. Προμηθευτείτε νερό. Είναι η τελευταία πηγή μέχρι την επιστροφή σας στο λιμάνι της Ύδρας.

Ανηφορήστε προς την πλατειούλα με τα μεγάλα πεύκα. Ακολουθείστε τη ΒΔ συρμάτινη περίφραξη που σας οδηγεί σε μαντρί και στην αρχή του μονοπατιού. Μην ξεχάσετε να ξανακλείσετε την πόρτα . Ακολουθείστε το μονοπάτι προς Ζόγερη. Όταν βγείτε στον αυχένα ακολουθείστε το μονοπάτι. Συνολικώς μία ώρα μετά την Επισκοπή πρέπει να φτάσετε σε ένα μικρό οικισμό όπου θα βρείτε ένα αλώνι. Περί τα 10 μ. νοτίως του αλωνιού και ανάμεσα στα σχίνα αρχίζει το μονοπάτι της καθόδου (περί τα 40’λ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *