Μάνεση – Ξεροβούνα – Αγ. Νικήτας

Κόκκινη Διαδρομή

Άγ. Νικήτας: φ=37ο 08′ 25.5”Β λ=022ο 11′ 05.2”Α

ΣΚΕΛΟΣ Ι: ΜΑΝΕΣΗ – ΑΥΧΕΝΑΣ 1522 – ΣΤΑΥΡΟΣ (1.5ω)

Κατεβαίνετε ατα πατατοχώραφα από το δρόμο που είναι μετά το δρόμο δίπλα στο σπιτάκι. Στο Ν άκρο της κοιλάδας (πατατοχώραφα) ακολουθείστε τον δασικό που έχει αρχική κατεύθυνση Ν, ο οποίος σας οδηγεί σε ρεματιά με γενική κατεύθυνση ΒΔ. Οταν τελειώσει ο δασικός εσείς συνεχίζετε στη ρεματιά (μονοπάτι), αλλά  περί τα μέσα της υψομετρικής αποστάσεως ‘κοιλάδα-αυχένας’ (1380μ περίπου) η ρεματιά διακλαδίζεται. (Εαν συνεχίσετε στην ίδια κατεύθυνση θα βγείτε στον αυχένα ‘Τσούγκα-1522)

Ακολουθήστε τον κλάδο που έχει κατεύθυνση Δ (250ο) και ακολουθήστε το μονοπάτι (όπου υπάρχει). Ανελίσσεται περίπου στο μέσον των λαχίδων (μάντρες ξερολιθιάς), τις οποίες θα συναντήσετε μετά από 10λ περίπου.

Φθάνετε σε ένα μικρό πλάτωμα και συνεχίζετε στην απότομη πλαγιά απέναντί σας. Στα δεξιά σας εκτίνεται μια ρεματιά. Μην την ακολουθήσετε. Κάποια στιγμή το μονοπάτι στρίβει δεξιά ανεβαίνοντας ελαφρά ενώ ένας άλλος κλάδος του, λιγότερο εμφανής, συνεχίζει ευθεία κατεβαίνοντας. Πάρτε το κατηφορικό μέρος. Θα καταλήξετε σε ένα μεγάλο μακρόστενο λειβάδι. Διασχίστε το και ανεβείτε την πλαγιά. Ω! Του μεγαλείου! Από κάτω σας απλώνεται ο κάμπος της Λοζάς. Δεξιά σας το Δυρράχι. Προς 230ο περίπου φαίνεται ο Αγ.Νικήτας όπου και θα εγκατασταθείτε!

ΣΚΕΛΟΣ ΙΙ: ΑΥΧΕΝΑΣ – ΛΟΖΑ (2.5ω)

Προσοχή τώρα: Προχωρήστε περίπου στο φρύδι των βράχων (σε ασφαλή απόσταση από τον γκρεμό) με πορεία περίπου 300ο μέχρι να βρείτε τη ρεματιά του χάρτη που σας κατεβάζει στη Λοζά. Κάπου–κάπου θα βρίσκετε και τμήματα του παλιού μονοπατιού.

Η κάθοδος είναι απότομη αλλά ασφαλής. Σε πολλά σημεία όμως θα χρειασθείτε καλό τσεκούρι για να ανοίξετε το δρόμο.

Εαν κατεβήκατε σωστά θα βρεθείτε σε ένα μαντρί κοντά στο χωματόδρομο.

Πάντως όπου και να βγήκατε, κατεβείτε μέχρι το χωματόδρομο και περιμένετε οδηγίες.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Πάρτε το μονοπάτι που αρχίζει από το Ιερό της εκκλησίας και σας κατεβάζει στη Λοζά. Από ΄κει ακολουθήστε την άσφαλτο μέχρι Δυρράχι (ακριβής απόσταση;) και ελάτε στο Σχολείο.

 

{backbutton}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *