Dirfi1.gif

Το ψηλότερο βουνό της Εύβοιας υψώνεται επιβλητικό πάνω από τη χωριό Στενή σχηματίζοντας έναν τέλειο κώνο. Με το γειτονικό Ξεροβούνι σχηματίζουν μία όμορφη φυσική διάβαση που καταλήγει στην παραλία της Χιλιαδούς που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε αναρριχητικό κέντρο. Στα χαμηλά το βουνό είναι αρκετά δασωμένο ενω από το χαρακτηριστικό διάσελο του καταφυγίου και πάνω το βουνό είναι άδενδρο με έντονη σάρα στις πλαγιές που οδηγούν στην κορυφή.


Dirfi6.gif (12019 bytes)

Απέναντι από την Δίρφυ, δεξιά από το διάσελο που ανεβαίνουμε για το καταφύγιο υψώνει τις μυτερές κορυφές του το Ξηροβούνι. Ένα “παραμελημένο” βουνό που όμως δεν έχει τίποτα να ζηλέψει σε ομορφιά από τον γείτονά του. Το παλιό αυτό αναρριχητικό πεδίο, έχει μεγάλη οικολογική σημασία και σίγουρα αξίζει μεγαλύτερης προσοχής. Για να το προσεγγίσουμε φτάνουμε μέχρι το διάσελο του καταφυγίου ξεκινώντας από τη Στενή. Το Ξηροβούνι είναι τώρα δεξιά μας. Από εδώ αρχίζουμε να κατηφορίζουμε τον δρόμο μέχρι να συναντήσουμε το δασικό δρόμο που φαίνεται να πηγαίνει προς τα δεξιά μας δηλαδή προς Ξηροβούνι. Ακολουθούμε τον άχαρο χωματόδρομο για 1.30’ω προς το οροπέδιο που βρίσκεται κάτω από τις γυμνές κορφές. Εδώ μπαίνουμε μέσα στο δάσος, που είναι ιδιαίτερα πυκνό και βαδίζουμε για την βάση των κορυφών. Στα 1.000 μ. περίπου το δάσος σταματά απότομα αποκαλύπτοντάς μας το εντυπωσιακό θέμα των κορυφών να υψώνεται σαν μία ατελείωτη σειρά από πέτρινα δόντια. Παρόλο που το ύψος τους δεν ξεπερνά τα 1.400 μ. είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές. Το μονοπάτι για πάνω είναι σημαδεμένο με κόκκινα σημάδια τα οποία ακολουθώντας τα για 35’λ-45’λ βγαίνουμε στη βάση ενός χαρακτηριστικού λουκιού. Από εδώ η ανάβαση θα μας φέρει σε 30’λ στην κορυφογραμμή. Το ανέβασμα πάντως χρειάζεται προσοχή για να μην έχουμε απρόοπτα. Το θέαμα της κορυφογραμμής θα σας εκπλήξει ευχάριστα. Η ψηλότερη από όλες τις κορυφές που βλέπετε επισημαίνεται με κολωνάκι της Γ.Υ.Σ 45’λ στα Ανατολικά. Εάν θέλετε πάτε μέχρις εκεί διαφορετικά απολαύστε το θέαμα και επιστρέψτε από τα ίδια. Το “ταπεινό” Ξηροβούνι σου έδωσε ότι είχε να σου δώσει. Άγρια ομορφιά και όμορφη διαδρομή.

Dirfi3.gif (16245 bytes)
Η Δίρφυς, το Ελληνικό Fuji όπως την αποκαλούν, είναι ένα θαυμάσιο βουνό για πρώτες εξορμήσεις. Με την προκλητική Νότια πλαγιά της, το μεγάλο καταφύγιο και την εύκολη πρόσβαση δίνει τη δυνατότητα για μία πρώτη και ουσιαστική επαφή με το βουνό.

Πρόσβαση
Τη Δίρφυ την προσεγγίζουμε από τη μεριά της Χαλκίδας όπου μπορούμε να φτάσουμε τόσο οδικώς, όσο και σιδηροδρομικώς. Η ανάβαση προς το καταφύγο ξεκινά από το χωριό Στενή που απέχει 24 χλμ. από την Χαλκίδα και συνδέεται μαζί της με το ΚΤΕΛ Χαλκίδας. Η συγκοινωνία με την Χαλκίδα είναι τακτικότατη τόσο με το τρένο (17 δρομολόγια την ημέρα) όσο και με το ΚΤΕΛ.


Dirfi4.gif

Dirfi5.gif Από την έξοδο της Στενής παίρνουμε τον μοναδικό δρόμο ο οποίος συνδέει το χωριό με το χωριό Στρόπωνες. Από το σημείο αυτό ξεκινάει και το παλιό μονοπάτι αλλά θα πρέπει να ρωτήσετε τους ντόπιους για να σας πού ακριβώς το σημείο. Το μονοπάτι έχει καταστραφεί σε αρκετά σημεία από την διάνοιξη των δρόμων και πιθανώς θα σας δημιουργήσει προβλήματα στην ανέυρεσή του. Ακολουθώντας, την άσφαλτο με τις συνεχείς στροφές συναντάμε σε 1.00’ ώρα περίπου διασταύρωση του κεντρικού δρόμου με χωματόδρομο στα αριστερά μας. Ακολουθούμε τον χωματόδρομο ο οποίος σε κάποιο σημείο στρέφεται αριστερά. Από εδώ αρχίζει ένα όμορφο μονοπάτι που μετά από 40’-50’λ θα μας φέρει πίσω από το καταφύγιο του ΕΟΣ Χαλκίδας στη θέση Λειρί στα 1.100 μ. Απέναντί μας ο εντυπωσιακός κώνος της κορυφής φαντάζει πανύψηλος αν και είναι “μόνο” 1.743 μ. Από το καταφύγιο ακολουθούμε τον δασικό δρόμο που κατευθύνετε προς την βάση του κώνου. Στο σημείο εκείνο υπάρχουν στάνες. Για την ανάβαση μπορούμε να διαλέξουμε κάποιο από τα δύο λούκια που ανεβαίνουν προς τα επάνω. Η κατάληξη των λουκιών αυτών είναι τα απότομα βράχια κάτω από το πλάτωμα της κορυφής γι’ αυτό πρέπει πριν φτάσουμε από κάτω τους να κινηθούμε αριστερά και να βγούμε στην χαρακτηριστική κόψη που βλέπουμε και από το καταφύγιο. Από εδώ με προσεκτικό ανέβασμα 20’ λεπτών φτάνουμε στο μεγάλο πλάτωμα της κορυφής όπου και το κολωνάκι της Γεωγραφικής Υπηρεσίας. Το πλάτωμα μοιάζει πολύ με κρατήρα ηφαιστείου και αποτελεί ιδανικό μέρος για κάθε είδους παιχνίδια το χειμώνα με χιόνι. Η επιστροφή στο καταφύγιο με τον ίδιο τρόπο. Από εδώ μπορούμε να κάνουμε μία ενδιαφέρουσα κατάβαση προς το χωριό Στρόπωνες ακολουθώντας την κατεύθυνση του δρόμου που έρχεται από την Στενή και από εκεί σε 1.30’-1.50’ να καταλήξουμε στην πανέμορφη παραλία της Χειλιαδούς. Τα βράχια της παραλίας αποτελούν ένα από τα καλά αναρριχητικά πεδία και δεν θα είναι άσχημα να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας πριν βουτήξετε στα καθαρά νερά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *