Chios1.gif

Η Χίος είναι το 5ο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας με έκταση 807 τετρ. χιλιόμετρα. Το βόρειο και κεντρικό τμήμα του νησιού είναι ορεινό με υψηλότερα σημεία τις δύο κορυφές του όρους Πεληνναίο. Στο νότιο τμήμα του νησιού αντίθετα, επικρατούν λοφίσκοι το ανώτερο ύψος των οποίων δεν υπερβαίνει τα 500μ. Στη νότια περιοχή της Χίου καλλιεργούνται κατ’ αποκλειστικότητα τα Μαστιχόδεντρα.


 

19+2 Χιώτικες διαδρομές!

 

Chios3.gif

Η Χίος είναι νησί του Ανατολικού Αιγαίου. Απέχει ελάχιστα από τις ακτές της Μικράς Ασίας. Μόλις 3,5 ναυτικά μίλια τη χωρίζουν, από το ακρωτήριο Πούντα ως τη χερσόνησο της Ερυθραίας στο ύψος του Τσεσμέ. Είναι το πέμπτο μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί στην Ελλάδα (807 τετρ. χιλιόμετρα) με μήκος ακτών 213 χιλιόμετρα και πληθυσμό που ζει τόσο στην πόλη και λιμάνι της Χίου όσο και στα 64 χωριά του νησιού

Πρόσβαση
Η Χίος συνδέεται ακτοπλοϊκώς, όλο το έτος, με τον Πειραιά, τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και με τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη. Επίσης συνδέεται με καθημερινά με τον Τσεσμέ στην Τουρκία. Αεροπορική σύνδεση υπάρχει με Αθήνα, Λέσβο, Σάμο, Ρόδο και Θεσσαλονίκη.

 


Φαράγγι των Καμπιών

Το φαράγγι των Καμπιών συνθέτει ένα μοναδικό θέαμα. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά τοπία του νησιού. Αποτελεί βιότοπο για σπάνια είδη πτηνών, όπως την αετογερακίνα και το σπιζαετό και είναι περιοχή προτεινόμενη από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για κήρυξη ως προστατευόμενη.

Η παραποτάμια υδρόφιλη βλάστηση σε συνδυασμό με τα δασικά είδη, τα μετέωρα βράχια και το νερό δίνουν στον περιπατητή την αίσθηση ενός επίγειου παράδεισου. Τη διαδρομή προτείνεται να ακολουθήσετε την άνοιξη, που η φύση είναι στην πιο όμορφη εποχή της. Το καλοκαίρι ενδέχεται το φαράγγι να μην έχει πολύ νερό.

Η διαδρομή μας χαρακτηρίζεται αρκετά εύκολη, χωρίς κάποιο τεχνικά δύσκολο κομμάτι, καθότι η πορεία μας είναι κατηφορική. Η ολοκλήρωσή της δεν ξεπερνά τις 2,5 ώρες πεζοπορίας. Οι δραστηριότητες που μπορούν να ενταχθούν σε μία διήμερη διαβίωση είναι Περιβαλλοντική Πρωτογενής Έρευνα, καθότι η πλούσια δασική και υδρόφιλη βλάστηση και η ύπαρξη εσπεριδοειδών στην εκβολή του ποταμού, τραβούν την προσοχή μας σε όλη τη διάρκεια της πορείας. Φτάνοντας στη θάλασσα, μπορούμε να κολυμπήσουμε, περνώντας πίσω από τους βράχους της ανατολικής πλευράς, όπου υπάρχει μία πανέμορφη παραλία.

Για σημείο διανυκτέρευσης ενδείκνυται το Κάστρο της Ωριάς  που είναι μνημείο της Γενουατοκρατίας. Είναι μικρό, χτισμένο στην κορυφή ενός απότομου, ορθού βράχου, που υψώνεται δίπλα στην κοίτη του ποταμού. Η θέα από εκεί είναι εντυπωσιακή. Μία επίσης πρότυπη δραστηριότητα μπορούμε να εντάξουμε αν ξυπνήσουμε το πρωί νωρίς. Μπορούμε να απολαύσουμε την θέα του φαραγγιού από ψηλά αλλά και να θαυμάσουμε τα πανέμορφα αρπακτικά είδη πτηνών την αετογερακίνα και το σπιζαετό, από το ξύλινο παρατηρητήριο των πουλιών που δεσπόζει δίπλα στο επιβλητικό κάστρο (Bird Watching, αρκεί να έχουμε προμηθευτεί αξιόπιστα κυάλια).

Τα “στατιστικά” της διαδρομής: Μία εύκολη διαδρομή
Διαδρομή: Φαράγγι των Καμπιών
Θέση: Βόρεια Χίος
Απόσταση: 2.679 μ.
Χρόνος: 2,5 ώρες 
Υψομετρική διαφορά κατάβασης: 650 μ.
Βλάστηση: *****
Πόσιμο νερό: Ναι, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής

Περιγραφή
Φτάνοντας στα Καμπιά κατηφορίζουμε προς την πλατεία του χωριού και λίγα μέτρα πριν απ’ αυτήν ακολουθούμε δεξιά το κατηφορικό δρομάκι, που περνάει ανάμεσα στα σπίτια. Μετά το τελευταίο σπίτι αρχίζει το μονοπάτι.

Ήδη στην αρχή του μονοπατιού αντικρίζουμε το κατάφυτο φαράγγι, που αποτελεί την πεζοπορική μας διαδρομή, να απλώνεται μπροστά μας. Ακολουθώντας το μονοπάτι κατηφορίζουμε, ακούγοντας τον ήχο του νερού, που με ορμή ρίχνουν οι παραπόταμοι μέσα στο χείμαρρο. Μόνος μάρτυρας για την ύπαρξη καταρρακτών η ακοή μας, αφού η πυκνή βλάστηση εμποδίζει την όποια οπτική επαφή.

Μετά από 10′ λεπτά συναντάμε χαρακτηριστική διασταύρωση χωματόδρομων. Εμείς ακολουθούμε τον αριστερό για την διάσχιση του φαραγγιού με κατάληξη την παραλία. Το δεξί σταυροδρόμι μας οδηγεί στο Κάστρο της Ωριάς και το παρατηρητήριο των πουλιών, που μπορούμε να διανυκτερεύσουμε ή να επισκεφθούμε στον γυρισμό.

Το μονοπάτι κατηφορίζει προς το ποτάμι και σε λίγο βρισκόμαστε να περπατάμε παράλληλα με την κοίτη στα αριστερά μας. Στο σημείο αυτό, μέσα από την πυκνή βλάστηση, διακρίνουμε ένα όμορφο τοξωτό γεφυράκι για την προσπέλαση του μικρού καταρράκτη που σχηματίζεται. Η διαδρομή παράλληλα με το ποτάμι διαρκεί αρκετά, ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση από πεύκα, πλατάνια, αγριοτριανταφυλλιές και φτάνουμε στο δεύτερο γεφύρι, που μας περνάει απέναντι κι αφήνουμε την κοίτη δεξιά μας.

Από κει το μονοπάτι ανηφορίζει, απομακρύνεται από το ποτάμι και περνά μέσα από τις καλλιεργημένες εκτάσεις. Το ύψος όμως που κερδίζουμε, μας επιτρέπει να έχουμε πανοραμική θέα των πλατανιών και των άλλων ειδών της υδρόβιας βλάστησης, που ακολουθούν τη ροή του νερού, καθώς και να απολαμβάνουμε την εικόνα που δημιουργούν οι απέναντι μετέωροι βράχοι με τα σκαρφαλωμένα πάνω τους πεύκα.

Το κάστρο της Ωριάς στέκει από πάνω μας, στην κορυφή ενός μεγάλου κάθετου βράχου. Στην αγκαλιά του βρίσκεται και το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και πιο πέρα το παρατηρητήριο των πουλιών. Καθώς συνεχίζουμε την πορεία μας, το μονοπάτι αρχίζει πάλι να κατηφορίζει και σε λίγο συναντά και πάλι το ποτάμι. Στο σημείο αυτό που τα εντυπωσιακά κυπαρίσσια κυριαρχούν, υπάρχει ένα μικρό φράγμα, από το χείλος του οποίου ξεκινά το πέτρινο αρδευτικό αυλάκι που οδηγεί το νερό στα περιβόλια.

Μέσω του γεφυριού, που βρίσκεται λίγο παρακάτω, περνάμε απέναντι, έχοντας πάλι την κοίτη στα αριστερά μας. Βαδίζουμε δίπλα στο ποτάμι με τις ξερολιθιές των περιβολιών στα δεξιά μας. Πλάι στα πόδια μας, το αρδευτικό αυλάκι κατευθύνεται και αυτό προς τη θάλασσα, μοιράζοντας στο διάβα του νερό σε όλα τα υπερφορτωμένα από καρπούς εσπεριδοειδή.

Τα πρώτα αγροτόσπιτα έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους, όπως και ο δρόμος που έχει ανοιχτεί από την παραλία και οδηγεί προς αυτά. Σε λίγο φτάνουμε στη θάλασσα και στον υδροβιότοπο που σχηματίζει η εκβολή του ποταμού. Είναι το τέλος της διαδρομής μας. Σε περίπτωση που θέλουμε να διανυκτερεύσουμε στην παραλία, μπορούμε να στήσουμε τις σκηνές μας  δίπλα στο εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου αριστερά στην παραλία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *