Parnitha1.gif (2526 bytes)

Η Πάρνηθα, το στολίδι της Αττικής, είναι ένα σημαντικό βουνό από κάθε άποψη. Προσφέρει αναψυχή και ξεκούραση στους πολύπαθους κατοίκους της Αθήνας, συμβάλλει αποφασιστικά στο κλίμα της Αττικής και παρά την έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα είναι ένας ανεκτίμητος πνεύμονας για την διπλανή τσιμεντούπολη. Σαν Εθνικός Δρυμός με καλή λειτουργία βοηθά αποφασιστικά στη διατήρηση της πολύτιμης χλωρίδας και πανίδας της χώρας μας


Δραστηριότητες

Parnitha6.gif (14477 bytes)

Όπως θα διαβάσατε και στην αρχή η Πάρνηθα είναι Εθνικός Δρυμός. Παρά την εξαιρετικά έντονη ανθρώπινη παρουσία και τις κάθε είδους παρεμβάσεις ο Ε.Δ. Πάρνηθας συνεχίζει να λειτουργεί σχετικά ικανοποιητικά. Τα τελευταία, μάλιστα, χρόνια το Δασαρχείο έχει αρχίσει να παίρνει πιο αυστηρά μέτρα για την κίνηση και την διανυκτέρευση μέσα στο Δρυμό. Εάν λοιπόν έχετε αποφασίσει να διανυκτερεύσετε στην Πάρνηθα και ειδικά σε σημεία τα οποία είναι μέσα ή κοντά στον πυρήνα του Δρυμού, όπως η Μόλα, θα πρέπει να έρθετε σε συννενόηση με το Δασαρχείο για να πάρετε την σχετική άδεια. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα έχετε πρόβλημα. Ακόμη και αν ας δοθεί η άδεια μην επιχειρήσετε να ανάψετε φωτιά γιατί και πάλι θα έχετε πρόβλημα. Μία τέτοια ενέργεια είναι, άλλωστε, ανεπίτρεπτη, για Εθνικό Δρυμό.

Parnitha3.gif (18006 bytes)
Το “κλασσικό” βουνό της Αθήνας έχει να επιδείξει μοναδικές ομορφιές και θαυμάσιες διαδρομές και δραστηριότητες. Παρά το μικρό της ύψος η Πάρνηθα κρύβει μέσα της μία απίστευτη γοητεία και ας έχει κακοποιηθεί πολύ από τον άνθρωπο.

Πρόσβαση
Η Πάρνηθα βρίσκεται μία ανάσα από την Αθήνα ενω η μισή Νότια πλευρά της είναι καλυμένη από σπίτια. Η “κλασσική” πρόσβαση του βουνού είναι από την μεριά του Μενιδίου. Ο δρόμος περνά μπροστά από τον σταθμό εξυπηρέτησης του τελεφερίκ και μετά από μία διαδρομή γεμάτη στροφές και υπέροχη θέα προς την Αθήνα καταλήγει στη θέση Αγ. Τριάδα όπου και η ομώνυμη εκκλησία. Ο δρόμος είναι περιφερειακός της Πάρνηθας και μετά από 11 χλμ. γύρω από το βουνό θα σας φέρει και πάλι στο ίδιο σημείο. Μέχρι την Αγία Τριάδα φτάνουν και τα σπάνια αστικά λεωφορεία των οποίων η αφετηρία είναι στο Μενίδι. Οι άλλες προσβάσεις του βουνού είναι από το χωριό Σφενδάλη (Μαλακάσα) και το χωριό Αυλώνας. Από τα δύο αυτά σημεία θα ξεκινήσετε εάν θέλετε να κάνετε τις ανάποδες διαδρομές από εκείνες που θα περιγράψουμε πιο κάτω. Και στα δύο χωριά φτάνουν τα τρένα του ΟΣΕ.


  • Διαδρομή 1 (Θρακομακεδόνες, Καταφύγιο Μπάφι, Μόλα, Παλιομήλεσι, Σ.Σ. Σφενδάλης)

  • Διαδρομή 2 (Τελεφερίκ, Μον Παρνές, Αγ. Τριάδα, Εκτροφείο Θηραμάτων, Σκίπιζα, Μόλα, Φλαμπούρι, Θρακομακεδόνες)

  • Διαδρομή 3 (Τελεφερίκ, Μον Παρνές, Καταφύγιο Μπάφι, Μόλα, Λοιμικό, Δύο Πηγάδια, Αγ. Νικόλαος, Αυλώνα)

  • Διαδρομή 4 (Τελεφερίκ, Μον Παρνές, Καταφύγιο Μπάφι, Μόλα, Λοιμικό, Δύο Πηγάδια, Σαλονίκι, Παλιομήλεσι, Σ.Σ. Σφενδάλης)

  • Διαδρομή 5 (Τελεφερίκ, Μον Παρνές, Καταφύγιο Μπάφι, Καταφύγιο Φλαμπούρι, Κορομηλιά, Πέτρα Βαρυμπόμπης, Θρακομακεδόνες)

  • Διαδρομή 6 (Μετόχι, Αγ. Γεώργιος-Κεραμίδι, Διάσελο Κυράς, Ταπίλθι, Χασιά)

Parnitha8.gif (14498 bytes)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *