ymittos1.gif (4667 bytes)

Ο Υμηττός είναι βουνό της Αττικής. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του λεκανοπεδίου της Αθήνας. Υψώνεται μεταξύ του λεκανοπεδίου Αθηνών και των Μεσογείων με κατεύθυνση από Β. προς Ν. από τη δίοδο του Αγίου Ιωάννου του Κυνηγού καταλήγοντας πάνω από τη Βούλα και τη Βάρη. Η ψηλότερη κορυφή του, Εύζωνας, φτάνει τα 1026 μ.


Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, ο Υμηττός, το γνωστό-άγνωστο βουνό της Αττικής, προσφέρεται για όμορφες ημερήσιες πεζοπορικές διαδρομές. Το πυκνό δασωμένο βόρειο τμήμα του, αλλά και η όμορφη θέα προς το Σαρωνικό, που θα απολαύσει ο πεζοπόρος στο νότιο τμήμα του, θα συντροφεύουν τις διαδρομές του.

Από τους δρόμους της Αθήνας ο Υμηττός φαντάζει σαν ξεροβούνι, οι πλαγιές του μοιάζουν γυμνές, απότομες και άγονες. Η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Ο Υμηττός έχει πολλά δασωμένα κομμάτια, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα του, που ξαφνιάζουν ευχάριστα τον επισκέπτη καθώς δεν περιμένει να βρει τόσο ωραία τοπία τόσο κοντά στην Αθήνα. Η θέα προς την πρωτεύουσα, άλλους θα τους γοητεύσει και άλλους θα τους απωθήσει, η απόσταση όμως και οι εικόνες από τόσο ψηλά, ωραιοποιούν την εικόνα της, ειδικά όταν το μάτι πλανιέται στον κόλπο του Σαρωνικού που είναι ορατός από τα περισσότερα σημεία του βουνού.

 

ymittos3.gif

Ο Υμηττός αποτελεί σημαντικό στοιχείο της περιαστικής φύσης της Αττικής μαζί με τα άλλα βουνά που σχηματίζουν το λεκανοπέδιο. Από τα συνολικά 436.500 στρέμματα των περιαστικών βουνών του λεκανοπέδιου καταλαμβάνει μια έκταση 81.230 στρεμμάτων. Aρχίζει από τη θέση Σταυρός (Β) και καταλήγει στο ακρωτήριο “Πούντες” της Βουλιαγμένης (Ν). Ο Υμηττός είναι ιδιαίτερα επιμήκης (22 με 24 χιλ). Η κοιλάδα του Πρινάρη τον χωρίζει σε 2 τμήματα: το ένα είναι ο Μέγας Υμηττός των Αρχαίων με ύψος 1026 μέτρα και το άλλο ο Άνυδρος Υμηττού ή Ελλάτων με ύψος 774 μέτρα στην πιο ψηλή κορυφή. Eίναι επίσης γνωστός για τα σπήλαια και τα βάραθρά του. Πιο γνωστά σπήλαια είναι του Λιονταριού, της Παιανίας, του Αρχεδήμου, Κορακοβουνίου, το μεγάλο βάραθρο Αστερίου κ.α. Στον Υμηττό έχουν ανευρεθεί 601 είδη φυτών μεταξύ των οποίων κάποια σπάνια, ενώ έχουν καταγραφεί περισσότερα από 100 είδη πουλιών και ζώων (ανάμεσά τους αλεπούδες και λαγοί). Το βουνό σήμερα αποτελεί έναν από τους λιγοστούς βιότοπους, πνεύμονες πρασίνου και οξυγόνου, χώρους φυσικής αναψυχής που απέμειναν στην Αθήνα. Η ύπαρξη, ταυτόχρονα, σημαντικών αρχαιολογικών χώρων καθιστούν το βουνό αναντικατάστατο κομμάτι της φυσικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

 


asteriou.jpg

ΠΥΡΓΟΣ ΑΝΘΟΥΣΑΣ-ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΣΤΕΡΙΟΥ (20′-35’λ)

  1. Πάρτε το μονοπάτι που αρχίζει Β του Πύργου και σας βγάζει στην άσφαλτο προς Α.
  2. Συνεχίστε απέναντι, από το μπλέ εικονοστάσι, προς το βουνό. Στο ‘Υ’ συνεχίστε προς 090ο μέχρι να βγείτε στον δασικό. Προσοχή: επισημάνετε την επανείσοδό σας για την επιστροφή!
  3. Στον δασικό πηγαίνετε προς ΝΔ, μέχρι την επίγεια δεξαμενή. Το μονοπάτι σας θα το ξαναπιάσετε σε ένα ογκόλιθο προς 150ο και 20μ από το ΝΑ άκρο της δεξαμενής.
  4. Πάρτε τον κλάδο προς (αρχική) 190ο (και όχι προς 120ο) που σχεδόν αμέσως στρίβει προς 150ο. Προσοχή: Περί τα 20μ μετά τον ογκόλιθο υπάρχει ‘Υ’. Πάρτε τον κλάδο προς 140ο
  5. Όταν αντικρύσετε το μανδρότοιχο της Μονής επισημάνετε την επανείσοδό σας στο μονοπάτι για την επιστροφή!

 

asteriou.jpg

ΠΥΡΓΟΣ ΑΝΘΟΥΣΑΣ-ΚΑΛΟΠΟΥΛΑ (45’λ)

  1. Πάρτε το μονοπάτι που ξεκινάει Νοτίως του Πύργου και κατεβείτε.
  2. Περί τα 250 μ. μετά τη στροφή της ρεματιάς, που η πορεία σας γίνεται ΝΔ και πριν αρχίσετε το κατηφόρισμα, ακολουθείστε το σκέλος με κατεύθυνση ~170ο, που θα σας βγάλει στην άσφαλτο (επισημάνετε το για να το βρείτε στο γυρισμό).
  3. Στην άσφαλτο οδεύετε προς ΝΔ. Θα συναντήσετε δασικό (με μπάρα) αριστερά σας.
  4. Ακολουθείστε αυτόν το δασικό (αρχική κατεύθυνση ΝΑ). Περί τα 500 μ. μετά τη μπάρα (και αμέσως μετά τη δεξιά στροφή της ρεματιάς) αρχίζει δεξιά σας καθοδικό μονοπάτι με κατεύθυνση ~230ο (ενώ ο δασικός συνεχίζει προς ~215ο) και ξύλινο κιγκλίδωμα.
  5. Αμέσως μετά από μία μεγάλη δεξιά στροφή ρεματιάς, στο πρώτο πεύκο δεξιά σας βγείτε στο μονοπατάκι προς 280ο, που σας οδηγεί στην Καλοπούλα.
  6. Όταν φθάσετε στο χώρο ψυχαγωγίας της Καλοπούλας, ανεβείτε στο χώρο Ν του δρόμου μέχρι να φθάσετε στο μνημείο πεσόντων για την Κύπρο.

 

ΠΥΡΓΟΣ ΑΝΘΟΥΣΑΣ-ΣΠΗΛΙΑ της ΝΥΧΤΕΡΙΔΑΣ (Πύργος-ΟΤΕ 45’λ, ΟΤΕ-Σπηλιά 50’λ)

  1. Το μονοπάτι σας (“15”) αρχίζει από το μπλέ εικονοστάσι στο δρόμο. Μετά από 35 μ. περίπου διακλαδίζεται. Πάρτε τον κλάδο προς 050ο. Σε λίγο (~10’λ) βγαίνετε σε χωματόδρομο. Το μονοπάτι θα το ξαναπιάσετε απέναντι (προς Β, “15” σε κόκκινο), με αρχική κατεύθυνση Α. Σας οδηγεί στις κεραίες του ΟΤΕ.
  2. Φθάνοντας στον ΟΤΕ μην ανεβείτε στο δρόμο. Πιάστε τον κλάδο προς 050ο (“10”), αφήνοντας δεξιά σας κεραίες και κτήριο.
  3. Συνεχίζετε Β μέχρι να αφήσετε πίσω σας τον ΟΤΕ. Περνάτε ένα γκρεμισμένο μαντρί (αρ) και μία βάση γεωδαισίας. Σε λίγο, ανεβαίνοντας, μπαίνετε σε δάσος. Στη διχάλα πάτε προς 065ο (και όχι προς την κορυφή, η οποία πάντως έχει ενδιαφέρον ερείπιο βίγλας), ακολουθώντας το κόκκινο σημάδι.
  4. Όταν βγείτε από το πυκνό δάσος με τις πολλές κουμαριές αντικρίζετε απέναντί σας (προς Β) την επόμενη κορυφούλα, που έχει και τριγωνομετρικό (τσιμεντένια κολώνα). Ανεβείτε στο τριγωνομετρικό από την Α του πρόσβαση.
  5. Ακολουθείστε το μονοπάτι, που είναι εμφανές επάνω στα βράχια και κατεβαίνει τη ραχοκοκαλιά με γενική κατεύθυνση προς Β. Προσοχή κατεβαίνοντας μην ξεφύγετε αριστερά. Όταν βρείτε (μετά 20’λ περίπου) ένα πλάτωμα διαμέτρου 20 μ. περίπου με ένα όμορφο πεύκο στη μέση ΦΘΑΣΑΤΕ!!! Κοιτάξτε στο βράχο αριστερά σας, είναι η είσοδος του ΣΠΗΛΑΙΟΥ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *