Του Ιατρού-Ακτινολόγου Ηλία Μπρούτζου

  1. Αναπνοή: Αν ο τραυματίας παρουσιάζει σημάδια κακής λειτουργίας της αναπνοής όπως δύσπνοια ή κυάνωση (γίνεται μπλε), καθαρίζουμε το στόμα ή και το φάρυγγα του από πιθανά σώματα, γυρίζουμε τον άρρωστο στο πλάι. Κάνουμε τεχνητή αναπνοή.
  2. Καρδιακή λειτουργία: Ελέγχεται ψηλαφώντας τις σφίξεις στον καρπό ή στους βουβώνες. Όταν η αναπνευστική και η καρδιακή λειτουργία σταματήσουν ο ασθενής είναι κοντά στο θάνατο. Έχουμε μια τελευταία ευκαιρία να του σώσουμε τη ζωή αν εφαρμόσουμε αμέσως καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Τα συμπτώματα καρδιοαναπνευστικής ανακοπής είναι: Κυάνωση που χειροτερεύει, δύσπνοια, απουσία σφίξεων, ωχρό δέρμα.

Τότε κάνουμε τα παρακάτω:

  1. Φωνάζουμε και ταρακουνάμε τον ασθενή για να βεβαιωθούμε ότι είναι αναίσθητος
  2. Καθαρίζουμε τον φάρυγγα με το δάκτυλό μας τυλιγμένο σε μια γάζα, για να αφαιρέσουμε πιθανά ξένα σώματα ή να γυρίσουμε την γλώσσα.
  3. Υπερεκτείνουμε το κεφάλι ώστε να ανοίξουν οι αειφόροι οδοί.
  4. Φουσκώνουμε τα πνευμόνια με 5 φυσήματα με το στόμα κρατώντας κλειστά τα ρουθούνια (βεβαιωνόμαστε ότι η τεχνική μας είναι επιτυχής παρακολουθώντας την κίνηση του θώρακα).
  5. Αν η καρδιακή λειτουργία έχει σταματήσει (απουσία σφίξεων), τοποθετούμε τον άρρωστο σε μια σκληρή επιφάνεια. Κάνουμε καρδιακές μαλάξεις (πιέζοντας το κάτω μισό του στέρνου ώστε να υποχωρεί 4-5 εκατοστά. Ελέγχουμε τις σφίξεις.
  6. Εάν ένας κάνει αναζωογόνηση: 2 αναπνοές–15 μαλάξεις
  7. Εάν δύο κάνουν αναζωογόνηση: 1 αναπνοή–5 μαλάξεις

 

{backbutton}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *