των Αργύρη Τσαμάκου – Ηλία Λαδά – Μυρσίνης Κατσαρέλη

Ένα μικρό ιστορικό

Το βασικό μέρος (Οδηγίες-Λεξιλόγιο-Ασφάλεια-Βασικές Συνταγές) γράφτηκε από τον Αργύρη Τσαμάκο το 1995, Υπαρχηγό Ομάδος τότε, για μια κατασκήνωση Ομάδας στον Ταΰγετο που έγινε εξ ολοκλήρου “κατ’ Ενωμοτίες”.

Από τότε αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του υλικού Ενωμοτίας της Ομάδας και με το βοήθημα αυτό όλες οι μετέπειτα κατασκηνώσεις γίνονται με Ενωμοτιακό μαγείρεμα στο χώρο της Ενωμοτίας. Διαδόθηκε και σε άλλες Ομάδες, συμπληρώθηκε με την εμπειρία και άλλων Βαθμοφόρων και από το 2000 αποτελεί μέρος της Κατασκηνωτικής Τεχνικής Κλάδου Προσκόπων.

Ο τίτλος μπορεί να μην είναι απόλυτα “δόκιμος” αλλά με αυτόν πρωτοεκδόθηκε!

ΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ Η “ΠΡΟΣΚΟΠΟΤΡΟΦΗ”

Η ενότητα αυτή δεν έχει σκοπό να παρουσιάσει συνταγές μαγειρέματος. Ο βασικός σκοπός της είναι να παρουσιάσει συνταγές, με τέτοιο τρόπο μάλιστα γραμμένες, που να μπορούν να γίνουν από παιδιά (ηλικίας Προσκόπου και άνω) στην κατασκήνωση, επομένως και από Βαθμοφόρους και των τριών Τμημάτων που δεν έχουν για …χόμπι το μαγείρεμα!

Για το λόγο αυτό δεν έχει συνταγές που απαιτούν “κανονικό” φούρνο καθώς και κάποια εμπειρία στο μαγείρεμα, όπως παστίτσιο, μουσακά κ.λπ. Για τέτοιες συνταγές υπάρχει πληθώρα βιβλιογραφίας.

Επίσης, τα γεύματα μπορούν να αποτελούνται και από συνδυασμούς των συνταγών, όπως π.χ. ρύζι με κοτόπουλο, πατάτες γιαχνί με κρέας στον ηλιακό φούρνο, συκωτάκια πουλιών με ρύζι κ.λπ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Σημαντικό ρόλο στο να διαμορφωθεί το υλικό αυτό πράγματι για παιδιά, και κατ’ επέκταση για ανθρώπους που δεν έχουν …ξαναγγίξει κατσαρόλα, έπαιξαν οι απορίες των Προσκόπων που χρησιμοποίησαν τις πρώτες “ανεπίσημες” εκδόσεις.

Οφείλονται επίσης θερμές ευχαριστίες στους Βαθμοφόρους που το εμπλούτισαν με συνταγές και άλλες οδηγίες:

  • Τάσο Γκογκόση
  • Σάκη Ζαχαρία
  • Άρη Παπαγιαννόπουλο
  • Ιόλη Στάθη-Δεδάκη

Και πολλούς άλλους για τις προτάσεις και διορθώσεις τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *