[tab id=”tab1″ class=”tabbale” button=”nav-pills”]
[tab_item title=”Από την Ιουλίδα στον Οτζιά”]
Απόσταση: 5,1 χιλιόμετρα
Διάρκεια διαδρομής: περίπου 1.30΄
Βαθμός δυσκολίας: ικανοποιητικός
Η λιθόκτιστη αρχαία οδός που ένωνε την αρχαία Ιουλίδα με το λιμάνι της, τον Οτζιά, είναι το ίδιο μονοπάτι που ακολουθούσαν κάθε Κυριακή οι «ξωτάρηδες», οι κάτοικοι των τζιώτικων εξοχών, μέχρι την Ιουλίδα για να αγοράσουν τις προμήθειες της εβδομάδας και η ίδια οδός που ακολουθούν τα καλοκαίρια οι παραμυθάδες της ετήσιας γιορτής παραμυθιών. Η διαδρομή ξεκινά μέσα από την πρωτεύουσα του νησιού, την Ιουλίδα, και διαρκεί 1 ώρα και 30′. Ακολουθήστε την ξύλινη ταμπέλα έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο και στη συνέχεια τα μεταλλικά πλακίδια με τον αριθμό 1. Το λιθόστρωτο μονοπάτι περνάει μέσα από τον οικιστικό ιστό και συνεχίζει περιμετρικά στην πλαγιά μέχρι το κοιμητήριο. Η Χώρα απλώνεται σε πανοραμική διάταξη και οι γύρω πλαγιές είναι ζωσμένες με αναβαθμίδες, προαιώνιοι μάρτυρες των πλούσιων καλλιεργειών.
Πρώτη στάση στη διαδρομή είναι ο σκαλισμένος πέτρινος Λέοντας. Σύμφωνα με το μύθο, ο Δίας πέτρωσε το λιοντάρι προκειμένου να το τιμωρήσει που εκδίωξε τις Νύμφες που κατοικούσαν στο νησί. Το μονοπάτι συνεχίζει μέχρι τη βρύση του Βενιαμίν με τη λιθόστρωτη πλατεία και τον αιωνόβιο πλάτανο, κάτω από τον οποίο μαζεύονται μικροί και μεγάλοι στη γιορτή παραμυθιών, θεσμό που κάθε χρόνο κερδίζει όλο και περισσότερους επισκέπτες.
Κατηφορίζετε το λιθόστρωτο μέχρι τη θέση Δοσωνάρι. Η βλάστηση γίνεται πυκνότερη, με αμυγδαλιές, ασφενδάμους και κυρίως τις περίφημες βασιλικές δρυς της Τζιας, που σε ορισμένα σημεία, όπως στα Ελληνικά, σχηματίζουν πυκνά δάση. Το μονοπάτι καταλήγει στα πλάτωμα, στα Καμπιά, όπου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά τη χαρακτηριστική τζιώτικη κατοικία, την καθοικιά. Αν και εγκαταλελειμμένη, μπορείτε να διακρίνετε στην αυτάρκη μικρή αγροικία τις ιδιαιτερότητές της. Το στεγάδι, κύριο λειτουργικό χώρο, ανοιχτό στη μία πλευρά με επικλινείς τοίχους, καθώς και τα «βιοκλιματικά» χαρακτηριστικά από άποψη προσανατολισμού και εξαερισμού.
Ο δρόμος που συναντάτε γρήγορα σας οδηγεί και πάλι στο μονοπάτι. Εγκαταλείπετε την κατάφυτη ενδοχώρα και, μόλις συναντήσετε το ρέμα, στρίβετε δεξιά και εμφανίζεται η θάλασσα μαζί με το άλλο πρόσωπο της Τζιας: το κυκλαδίτικο, το κακοτράχαλο, το ανεμοδαρμένο. Περπατάτε από την αριστερή πλευρά της χαράδρας, που σύντομα σας οδηγεί στα πρώτα σπίτια του Οτζιά. Η οικιστική επέκταση είναι εντυπωσιακή, αν και ομολογουμένως τα περισσότερα σπίτια είναι εναρμονισμένα με το τοπίο. Συναντώντας τον κεντρικό ασφαλτόδρομο και εντοπίζοντας τη συνέχεια του μονοπατιού στην απέναντι πλευρά του δρόμου, καταλήγετε σε λίγα λεπτά στην αμμουδιά.
[/tab_item]
[tab_item title=”Αγ. Αθανάσιος – Καρθαία (45′) – Σταυρουδάκι (60′)”]
Τα μονοπάτια που φτάνουν στην αρχαία Καρθαία είναι οι μοναδικές οδοί πρόσβασης σε ένα από τα πλέον άθικτα οικιστικά και παρθένα μέρη του νησιού. Η ομορφότερη οδός για να πρωτοαντικρίσετε τον αρχαιολογικό χώρο της Καρθαίας είναι να επιλέξετε το μονοπάτι που ξεκινά από την Ιουλίδα, διασχίζει μεγάλο τμήμα της ενδοχώρας -αλλά και μεγάλο κομμάτι ασφαλτόδρομου- και περνάει από το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου (διαδρομή νούμερο 3). Εναλλακτικά, μπορείτε να φτάσετε μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου, για να ξεκινήσετε το περπάτημα που διαρκεί περίπου 45′ μέχρι την παραλία. Η διαδρομή, κατηφορική και με ανοιχτή θέα στη θάλασσα, ακολουθεί τον αρχαίο δρόμο Ιουλίδας – Καρθαίας, που ήταν λαξευμένος στις υπώρειες του βουνού Καύκασος. Καθώς κατηφορίζετε στη χαράδρα Καλαμίτσι με θέα στην Κύθνο, ξεπροβάλλει η λοφοσειρά της άσπρης Βίγλας με την εκκλησία της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας και τον αρχαιολογικό χώρο της Καρθαίας.
Φτάνοντας στο επίπεδο της θάλασσας, περνάτε αριστερά από μια πυκνή συστάδα με ευωδιαστές λυγαριές και φτάνετε στη μία από τις δύο όμορφες παραλίες, τις Πόλες, που στεφανώνουν τον αρχαιολογικό χώρο. Τα λείψανα του ναού του Πύθιου Απόλλωνα, του ναού της Αθηνάς ψηλότερα, του παλαιότερου γνωστού δωρικού περίπτερου ναού στις Κυκλάδες, και των αρχαίων τειχών αποκαλύπτουν πτυχές της ισχυρότερης, μαζί με την Ιουλίδα, αρχαίας πόλης του νησιού. Πριν αναχωρήσετε από την αρχαία Καρθαία, η βουτιά στη θάλασσα είναι ευεργετική και η μάσκα για την εξερεύνηση των αρχαίων υλικών που βρίσκονται στο βυθό απαραίτητη.
Για την επιστροφή σας επιλέξτε το μονοπάτι που καταλήγει στο Σταυρουδάκι, μια και η ανηφόρα της επιστροφής είναι καλύτερα να βρίσκεται υπό ίσκιο και δροσιά. Το μονοπάτι ξεκινά από το εκκλησάκι της Παναγιάς των Πολώ, που βρίσκεται χαμηλά δεξιά του αρχαιολογικού χώρου με μέτωπο στη θάλασσα. Λιθόστρωτο, κατά το μεγαλύτερο τμήμα του, και ανηφορικό, περνάει μέσα από ένα μαγικό σκηνικό με πυκνή παραποτάμια βλάστηση. Αφού περάσετε τη διασταύρωση με την πηγή του Βαθυποτάμου, που συνδέεται με το μονοπάτι νούμερο 5 και οδηγεί στην Κάτω Μεριά, η τελική ανηφοριά με πιο αραιή βλάστηση από βελανιδιές σάς οδηγεί στον οικισμό Σταυρουδάκι.
[/tab_item]
[tab_item title=”Χάρτης”]
{mosmap kml=’images/PeAnAttikis/Places/kea.kml’|kmlrenderer=’geoxml’|mapType=’Satellite’|dir=’1’|width=’450’|height=’500’|mapprint=’icon’}
[/tab_item]
[/tab]