Αθήνα 15 Οκτωβρίου 2009

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 40/09

 

Προς: Όλους τους βαθμοφόρους

Κοιν.: Εφορεία Περιοχής Αττικής

 

Θέμα: Μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης

 

Αγαπητοί μου,

Με αφορμή την επιδημία του ιού Α(Η1Ν1) της γρίπης, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα υγιεινής, τα οποία θα πρέπει να εφαρμόζονται πάντα για την πρόληψη της μετάδοσης όλων των τύπων των ιών της γρίπης και άλλων νόσων που μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο.

Τονίζεται ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού. Ωστόσο, τα προληπτικά μέτρα που περιγράφονται παρακάτω θα πρέπει να είναι καθημερινή πρακτική, ώστε να μειώνεται η πιθανότητα μετάδοσης οποιασδήποτε νόσου μεταδίδεται κυρίως μέσω της αναπνευστικής οδού.

Α. Γενικά προληπτικά μέτρα:

Τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς της νέας γρίπης περιλαμβάνουν αφενός οδηγίες ατομικής υγιεινής και αφετέρου οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων. Οι βαθμοφόροι οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες ατομικής υγιεινής και ταυτόχρονα να φροντίζουν ώστε οι οδηγίες αυτές να τηρούνται και από τα παιδιά. Οι βαθμοφόροι θα πρέπει επίσης να φροντίζουν να εφαρμόζνται οι οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης των χώρων.

1. Οδηγίες ατομικής υγιεινής:

  • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.
  • Αποφυγή κοινής χρήσης των προσωπικών αντικειμένων (πετσέτες, καραβάνες, μαχαιροπήρουνα, ποτήρια κ.λ.π.).
  • Αποφυγή των χειραψιών και των φιλιών.
  • Κάλυψη της μύτης και του στόματος με χαρτομάντηλο (ή με άλλο τρόπο) σε βήχα ή φτέρνισμα. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση μέσα στους κάδους απορριμμάτων.
  • Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των με υγρό σαπούνι και νερό, ιδίως μετά από βήχα ή φτέρνισμα. Το πλύσιμο πρέπει να διαρκεί 15-20 δευτερόλεπτα τουλάχιστον. Ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντηλα με αντισηπτικό . Συνιστάται καλό τρίψιμο των χεριών, για 30 δευτερόλεπτα τουλάχιστον, μέχρι το αντισηπτικό να στεγνώσει τελείως.
  • Τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά οπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής.

Τονίζεται ότι οι υπεύθυνος βαθμοφόρος θα πρέπει να μεριμνά ώστε οι νιπτήρες στις τουαλέτες να διαθέτουν πάντα φιάλη με υγρό σαπούνι και χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης.

Υπενθυμίζεται ότι είναι σημαντική η αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους, επομένως θα πρέπει να είναι επιδίωξη των βαθμοφόρων η διεξαγωγή των δράσεων σε ανοιχτούς χώρους, όσο είναι δυνατό.

2. Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης:

  • Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων.
  • Όλοι οι χώροι θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά, καθώς και οι λείες επιφάνειες που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό).
  • Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στο καθαρισμό των αντικειμένων και των επιφανειών με τις οποίες ήρθε σε επαφή άτομο που εμφάνισε συμπτώματα γρίπης.
  • Είναι καλό οι κάδοι απορριμμάτων να διαθέτουν ποδοκίνητο καπάκι και πρέπει να περιέχουν πλαστική σακούλα μιας χρήσης. Οι πλαστικές σακούλες των κάδων, όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται αμέσως.
  • Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης (πχ.μπάλες, σκυτάλες κ.α.)

Επισημαίνεται ότι, η χρήση γαντιών μια χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.

 

Β. Ενέργειες σε περίπτωση ασθένειας

Σε περίπτωση που κάποιο παιδί ή βαθμοφόρος παρουσιάσει κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Υψηλό πυρετό (>38ο C) που άρχισε ξαφνικά
  • Βήχα
  • Πονόλαιμο
  • Μυαλγίες
  • Συνάχι
  • Πονοκέφαλο
  • Ρίγος
  • Αίσθημα κόπωσης
  • Διάρροια και εμέτους,

δεν πρέπει να προσέρχεται στη δράση, αλλά να παραμένει στο σπίτι. Η κατ’ οίκον παραμονή είναι υποχρεωτική για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών φαρμάκων .

Εάν τα συμπτώματα αυτά παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια διήμερης ή πολυήμερης εκδρομής ή κατασκήνωσης, ο ασθενής θα πρέπει να παραμένει στο αναρρωτήριο απομονωμένος. Η στενή επαφή μαζί του θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ χρήσιμη είναι και η χρήση χειρουργικής μάσκας από τον ασθενή, ώστε να εμποδίζεται η μετάδοση του ιού σε άλλα άτομα. Αν χρειαστεί χορήγηση αντιπυρετικού, δίδεται μόνο παρακεταμόλη (Depon) σε δοσολογία σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεως.

Οι γονείς του άρρωστου παιδιού θα πρέπει να ενημερώνονται άμεσα και αν τα συμπτώματα επιμένουν για πάνω από 24 ώρες θα πρέπει να ζητείται ιατρική βοήθεια και στη συνέχεια να παραλαμβάνεται από τους γονείς και να επιστρέφει στο σπίτι του.

 

Αγαπητοί μου,

Η εφαρμογή αυτών των μέτρων θα πρέπει να είναι καθημερινή συνήθεια όλων μας, ώστε να προστατεύουμε την υγεία μας και να ζούμε υγιείς και ευτυχισμένοι και να προσφέρουμε στα παιδιά την Προσκοπική Αγωγή που μπορούμε.

Με προσκοπικούς χαιρετισμούς

 

Γεώργιος Α. Γρηγόρης

Περιφερειακός Έφορος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *