Gamila9.gif (21878 bytes)

Περιγράψαμε στο παραδοσιακό μονοπάτι το ανέβασμα από το Μικρό Πάπιγγο στο διάσελο της Αστράκας και από εκεί το κατέβασμα στη Λάκα του Τσουμάνη, στην καρδιά της Γκαμήλας. Η Λάκα μπορεί να αποτελέσει την βάση μας για αναβάσεις τόσο προς τη Δρακόλιμνη, όσο και προς την κορυφή της Γκαμήλας που έχει το ίδιο όνομα. Θα περιγράψουμε εδώ και μία ακόμη διαδρομή για να φτάσουμε στην Λάκα του Τσουμάνη. Η διαδρομή αυτή δεν είχε και την καλύτερη “φήμη” ανάμεσα σε όσους την είχαν περπατήσει μιας και δεν είχε σχεδόν καθόλου σήμανση και ήταν αρκετά πολύπλοκη για να την βρει και να την ακολουθήσει κανείς χωρίς να ψαχτεί αρκετές φορές. Πριν μερικά χρόνια η διαδρομή σημάνθηκε με σχετικά ικανοποιητικό τρόπο περιορίζοντας έτσι τα προβλήματα πρόσβασής της και αποτελώντας μία όμορφη εναλλακτική διαδρομή για να φτάσει κανείς στην Γκαμήλα ανεβαίνοντας το πανέμορφο φαράγγι του Αώου.

Η διαδρομή ξεκινά από την Κόνιτσα που συνδέεται καθημερινά με ΚΤΕΛ με τα Ιωάννινα. Κατευθυνόμαστε προς τον Αώο, με σκοπό να περάσουμε στην απέναντι μεριά του ποταμού. Διαλέγουμε γι’ αυτό το λόγο είτε την, άσχημη, στρατιωτική γέφυρα (που είναι όμως πιο ασφαλής), είτε την παλιά γέφυρα που είναι χτισμένη πίσω από την στρατιωτική. Εδώ προσέξτε. Εάν φυσά δυνατός αέρας αποφύγετε να περάσετε πάνω από την παλιά γέφυρα. Μην ξεχνάτε ότι η γέφυρα έχει μήκος 40 μ. (η μεγαλύτερη παρόμοια γέφυρα στην Ελλάδα) και ύψος 20 μ. Στην απέναντι μεριά πια (με το ποτάμι στα αριστερά μας) ακολουθούμε τον πλατύ χωματόδρομο που ανεβαίνει παράλληλα με τον Αώο. Σε 20’λ ο χωματόδρομος αντικαθίσταται από το παλιό καλντερίμι που συνεχίζει τώρα προς τα πάνω. 1.30’ω από την Κόνιτσα συναντάμε μία υδατόπτωση για να γεμίσουμε τα παγούρια μας και 20’λ πιο πάνω φτάνουμε στην περίφημη Μονή Στομίου χτισμένη σε πολύ όμορφη τοποθεσία δίπλα στο ποτάμι και ανάμεσα στα πανύψηλα δένδρα.

Το μοναστήρι είναι συνήθως κλειστό αν και ο χώρος ολόγυρα προσφέρεται για διανυκτέρευση. Εδώ υπάρχουν και δύο πηγές μία δίπλα στον χώρο και η άλλη λίγο πιο κάτω. Το μονοπάτι για πάνω ξεκινά και πάλι από την βρύση δίπλα ακριβώς στην πόρτα της Μονής. Μην πάτε αριστερά, αλλά δεξιά γιατί αλλιώς θα καταλήξετε στη δεύτερη πηγή. Για 15’λ ανεβαίνουμε προς το σημείο από όπου έχουμε μια όμορφη θέα του μοναστηριού και του φαραγγιού του Αώου και 10’λ πιο πάνω θα συναντήσετε βέλος που θα δείξει την πορεία του μονοπατιού. Λίγο ψηλότερα συναντάτε ακόμη ένα σημάδι σε δένδρο και πρέπει πάλι να στρίψετε δεξιά σε αυτό που φαίνεται σαν μικρότερο μονοπάτι μιας και το κύριο μονοπάτι ανεβαίνει, παράλληλα με τον Αώο, με προορισμό το οροπέδιο στο Καλογερικό και από εκεί στις Κοπάνες και στα λημέρια των Κλεφτών. 1.00′-1.20′ πιο πάνω φτάνουμε στην άκρη της ράχης που ανεβαίναμε. Τα δένδρα πρέπει να έχουν αραιώσει εδώ και πάνω σε βράχο πρέπει να συναντήσετε ένα σημάδι που μας δείχνει την πορεία. Συνεχίζουμε προς τα πάνω και σε 0.30’ω ακόμη φτάνουμε σε εγκαταλελειμμένη στάνη. Εδώ το μονοπάτι γίνεται αρκετά ασαφές. Συνεχίζουμε προς τα πάνω κινούμενο δεξιά στην πλαγιά που έχουμε μπροστά μας. Αν είμαστε στη σωστή κατεύθυνση πρέπει να συναντήσουμε κόκκινα σημάδια του μονοπατιού. Το μονοπάτι πηγαίνει Δυτικά τώρα χωρίς τρομακτικές δυσκολίες και 45′-55’λ πιο πάνω φτάνουμε σε ένα στενό πέρασμα στην άκρη της πλαγιάς που ανεβαίναμε τόση ώρα. Το σημείο λέγεται, απ’ όσο ξέρω, Εξέδρα και όντως μοιάζει με κάτι τέτοιο. Η θέα από αυτό το σημείο προς το φαράγγι είναι πολύ καλή. Απολαύστε την κάνοντας την απαραίτητη στάση. Από εδώ το μονοπάτι φαίνεται να κατηφορίζει για λίγο και στη συνέχεια ανεβαίνει και πάλι μέσα σε μικρή χαράδρα. Το τέλος του ανεβάσματος είναι η κόψη της Νταλαβίστας όπου θα φτάσετε μετά από 30’λ. Εδώ θα συναντήσουμε και τα ερείπια πέτρινου κτίσματος. Στα αριστερά μας υψώνονται οι ορθοπλαγιές του Λάπατου, στην άκρη της Λάκας του Τσουμάνη. Εμείς συνεχίζουμε το ανέβασμα στην κοιλάδα που ανοίγεται μπροστά μας. Στο πάνω μέρος της συναντάμε και πάλι τα σημάδια του μονοπατιού και κάνουμε το τελευταίο ανέβασμα ανάμεσα στις πλαγιές μιας σύντομης χαράδρας που χωρίζεται σε τρία μέρη. Το τέλος της μας φέρνει στη Βόρεια πλευρά της Λάκας του Τσουμάνη περικυκλωμένης από τις ορθοπλαγιές του Λάπατου και της Αστράκας. Στη μέση της Λάκας και στα αριστερά μας βρίσκεται η Ρωμιόβρυση, η πηγή της Λάκας και μπροστά της ένας πολύ ικανοποιητικός χώρος για κατασκήνωση. Η διαδρομή είναι συνολικά 5.00’ω και είναι μία από τις λιγότερο περπατημένες της Γκαμήλας. Μπορεί να γίνει και κατέβασμα που είναι πολύ ευκολότερο αλλά και πάλι να υπολογίζετε 4.00’ω γι’ αυτό. Σε κάθε περίπτωση ξεκινήστε πολύ πρωί για να έχετε χρόνο μπροστά σας ώστε να απολαύσετε την ομορφιά και την αγριότητα του τοπίου.

 

{backbutton}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *