Τσαγκαράδα – Μυλοπόταμος

Διάρκεια: 1 ώρα και 30’

Πολλές διαδρομές υπάρχουν από Τσαγκαράδα για Μυλοπόταμο. Δυο είναι όμως οι πιο σωστές και συντομότερες και με λιγότερη πορεία σε άσφαλτο. Και οι δυο ξεκινάνε από την συνοικία των Αγίων Ταξιαρχών. Η μια από την πλατεία των Αγίων Ταξιαρχών και η άλλη από τη στάση του λεωφορείου στη συνοικία των Αγίων Ταξιαρχών. Περιγράφονται οι δυο διαδρομές με τη σειρά:

1η Διαδρομή

Η πρώτη ξεκινάει από τη βορινή μεριά της πλατείας των Αγίων Ταξιαρχών και το καλντερίμι κατηφορίζει ομαλά με κατεύθυνση σχεδόν βορειοανατολική. Περνάει στην αρχή ανάμεσα από σπίτια και μετά από διακόσια μέτρα περίπου υπάρχει αγροτικός δρόμος, ο οποίος φεύγει προς τα δεξιά και κατευθύνεται σχεδόν νότια. Τον ακολουθούμε και μετά από εκατόν πενήντα μέτρα περίπου, υπάρχει αριστερά μας μονοπάτι,, το οποίο ακολουθούμε. Αμέσως μετά συναντάμε αριστερά πλάι από το μονοπάτι, ένα σπιτάκι. Το μονοπάτι αυτό που ακολουθούμε είναι σαν ένα μεγάλο αυλάκι από νεροφαγώματα. Μπροστά στο σπιτάκι υπάρχουν τρία μονοπάτια τα οποία ακολουθούν διάφορες κατευθύνσεις. `Ένα πηγαίνει αριστερά με κατεύθυνση σχεδόν βόρεια. `Ένα άλλο πηγαίνει δεξιά με κατεύθυνση νοτιοανατολική. Και ένα είναι αυτό που ακολουθούμε και το οποίο κατηφορίζει περνώντας πολύ κοντά στο σπιτάκι που είναι αριστερά μας. Προσπερνώντας αυτό το σπιτάκι, αμέσως μπαίνουμε σε δάσος με αγριοκαστανιές και καστανιές. Το μονοπάτι είναι ευδιάκριτο και μοιάζει με φαρδιά και βαθιά αυλακιά. Επειδή όμως είναι καλυμμένο με πολλά φύλλα από τα δέντρα και κάπου-κάπου ξεφεύγει κανένα μικρότερο μονοπάτι, θέλει λιγάκι προσοχή να μην τα μπερδέψουμε.

Το μονοπάτι κατηφορίζει μέσα στο καστανωτό με ανοιχτά ζικ-ζακ, και πιο κάτω φτάνει σε δασικό δρόμο κοντά σε μια κλειστή στροφή του. Ακριβώς από τη στροφή αυτή φεύγει και άλλος μικρότερος δασικός δρόμος με κατεύθυνση σχεδόν βόρεια. Διασχίζουμε λοιπόν για πρώτη φορά το δασικό δρόμο, συνεχίζουμε αμέσως σε μονοπάτι αφήνοντας αριστερά μας την απότομη στροφή του δρόμου και αμέσως μετά διασχίζουμε για δεύτερη φορά το δρόμο λίγο πιο κάτω. Συνεχίζουμε μετά στο μονοπάτι που είναι ευδιάκριτο από την κάτω μεριά του δρόμου και κατηφορίζουμε πάλι μέσα σε καστανωτό. Και εδώ το μονοπάτι είναι ευδιάκριτο και κάνει μεγάλα ανοιχτά ζικ-ζακ. Από τη δεξιά μεριά του μονοπατιού φεύγει ένα πρώτο μονοπάτι προς τα δεξιά κατόπιν, λίγο πιο πάνω ένας άλλος προς τα αριστερά και πιο κάτω άλλο ένα τρίτο προς τα δεξιά πάλι.

Κατηφορίζοντας συνέχεια μέσα σε καστανωτό, μετά από πέντε λεπτά περίπου, βγαίνουμε στον άσφαλτο. Βαδίζουμε περίπου τριάντα μέτρα στον άσφαλτο με κατεύθυνση σχεδόν νοτιοανατολική και κατόπιν φεύγουμε αριστερά από τον άσφαλτο ακολουθώντας το καλντερίμι που είναι εμφανές και καθαρό. Μετά από λίγο σταματάει το καλντερίμι και συνεχίζει μονοπάτι καλό για λίγα μέτρα και κατόπιν πάλι συνεχίζει καλντερίμι. Εδώ κατηφορίζει απότομα το καλντερίμι και θέλει προσοχή γιατί γλιστράει. Δεν έχει διακλαδώσεις και είναι καθαρό. Μετά από λίγο ξαναβγαίνουμε σε άσφαλτο, τον οποίο ακολουθούμε και μπορούμε να φτάσουμε στο Μυλοπόταμο συνεχίζοντας στον άσφαλτο. Εάν όμως δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε τον άσφαλτο, βαδίζουμε μόνον εβδομήντα μέτρα σε αυτόν και πριν ακόμη αρχίσει να παίρνει μια δεξιά στροφή που είναι λίγο πιο κάτω, βρίσκουμε μονοπάτι αριστερά από τον άσφαλτο το οποίο ακολουθούμε. Το μονοπάτι βαδίζει πλάι από μια μικρή ρεματιά που είναι αριστερά μας και κατηφορίζει κάνοντας τρία μικρά ζικ-ζακ. Αρχίζει να απομακρύνεται λίγο από τη ρεματιά, γίνεται για λίγο καλντερίμι και κατόπιν μονοπάτι και αμέσως μετά διακλαδίζεται. Ένα κατευθύνεται σχεδόν βόρεια και πάει για την παραλία της «Καραβοστασιάς» και ένα άλλο κατευθύνεται νοτιοανατολικά και πάει για το Μυλοπόταμο.

2η Διαδρομή

Η δεύτερη διαδρομή, Τσαγκαράδα – Μυλοπόταμος ξεκινάει με καλντερίμι από τη στάση του λεωφορείου που είναι στη συνοικία των Αγίων Ταξιαρχών. Κατηφορίζει ομαλά στην αρχή με κατεύθυνση σχεδόν ανατολική και κατόπιν κάνει μερικά ελαφρά ζικ-ζακ και φτάνει σε ένα μισογκρεμισμένο καλύβι που είναι αριστερά. Μπροστά μας ακριβώς υπάρχει άλλο σπίτι καλό. Προς τα δεξιά μας φεύγει άλλο καλντερίμι το οποίο εάν το ακολουθήσουμε βγαίνουμε στην εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών. Εάν θέλουμε , αντί να ξεκινήσουμε από τη στάση του λεωφορείου και να φτάσουμε εδώ, ξεκινάμε από τη βορινή μεριά της πλατείας των Αγίων Ταξιαρχών και ακολουθώντας το καλντερίμι, φτάνουμε σε τούτο το σημείο δίχως καμιά παράκαμψη.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, συνεχίζουμε να κατηφορίζουμε στο καλντερίμι έχοντας αριστερά μας το μισογκρεμισμένο καλύβι και δεξιά μας το σπίτι. Το καλντερίμι κατηφορίζει ευθεία προς τα κάτω και λίγα μέτρα πιο κάτω- στο τέλος της ευθείας, συναντάμε τσιμενταρισμένο δρόμο που έρχεται από αριστερά και στρίβει σε ετούτο το σημείο καλύπτοντας και το καλντερίμι. Μπαίνουμε λοιπόν στον τσιμενταρισμένο πλέον καλντερίμι και συνεχίζουμε να κατηφορίζουμε με κατεύθυνση βορειοανατολική. Μετά από λίγα μέτρα φτάνουμε σε ένα άνοιγμα που μοιάζει με τρίγωνη πλατεία. Εδώ υπάρχουν και καναδυό πλατάνια. Το τσιμενταρισμένο καλντερίμι διχάζεται εδώ και ένα φεύγει προς τα δεξιά και κατηφορίζει, αλλά φτάνει σε αδιέξοδο και ένα φεύγει λίγο αριστερά. Ακολουθούμε λοιπόν αυτόν τον δεύτερο κλάδο και αφήνοντας δεξιά μας αυτή την τρίγωνη πλατεία, αμέσως μετά σταματάει το τσιμεντάρισμα και συνεχίζει καλό καλντερίμι. Δεξιά και αριστερά καθώς κατηφορίζει το καλντερίμι, υπάρχουν μερικά σπίτια. Λίγο πιο κάτω κάνει ένα ομαλό ζικ-ζακ και φεύγει ένα πρώτο μονοπάτι προς τα αριστερά και λίγο πιο κάτω ένα δεύτερο προς τα δεξιά. Στη συνέχεια αφού περάσουμε κοντά από ένα μισογκρεμισμένο καλύβι που είναι δεξιά μας, συναντάμε πιο κάτω τον άσφαλτο. Τον διασχίζουμε εγκαρσίως και συνεχίζουμε από την άλλη μεριά του δρόμου σε μονοπάτι στην αρχή, που έχει στοιχεία καλντεριμιού, κατόπιν όμως τα στοιχεία του καλντεριμιού γίνονται πιο πολλά, μέχρι που εξελίσσεται σε κανονικό καλντερίμι τελικά. Συνεχίζει να κατηφορίζει το καλντερίμι με κατεύθυνση σχεδόν ανατολική, κάνοντας αρκετά ζικ-ζακ αλλά όχι κουραστικά. Τελικά βγαίνει σε αγροτικό δρόμο τον οποίο και ακολουθούμε για τριάντα μέτρα προς τα δεξιά. Αμέσως μετά όμως φεύγει μονοπάτι από την αριστερή μεριά του δρόμο, το οποίο κατηφορίζει κάπως απότομα με ζικ-ζακ, έχει πιο κάτω και μερικά στοιχεία καλντεριμιού και τελικά γίνεται καλντερίμι και βγαίνει αμέσως στον άσφαλτο.

Από εδώ συνεχίζουμε στον άσφαλτο με κατεύθυνση νοτιοανατολική και εάν θέλουμε συνεχίζουμε στον άσφαλτο και φτάνουμε στον Μυλοπόταμο. Εάν όχι, διακόσια μέτρα πιο κάτω μετά από το σημείο ετούτο,, βρίσκουμε αριστερά από το δρόμο το μονοπάτι που κατηφορίζει προς τη ρεματιά που είναι πλάι στο δρόμο και ή τραβάμε αριστερά για «Καραβοστασιά» ή τραβάμε δεξιά για Μυλοπόταμο.

{backbutton}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *