Velouxi1.gif (4667 bytes)

Το Βελούχι υψώνει τον συμπαγή όγκος του πάνω από το Καρπενήσι σε ύψος 2012 μ. Εδώ και αρκετά χρόνια λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο στο βουνό με αρκετή δραστηριότητα. Η ευρύτερη περιοχή του βουνού είναι επίσης ενδιαφέρουσα και προσφέρει πολλές φυσικές ομορφιές.


Velouxi6.gif (5800 bytes)

Η Καλιακούδα αποτελεί από μόνη της ένα όμορφο βουνό για εκδρομή αλλά η γειτνίασή της με την περιοχή μας δίνει την ευκαιρία να αναφέρουμε εδώ τις λεπτομέρειες. Για το ξεκίνημα της διαδρομής πρέπει να φτάσουμε στο Μεγάλο Χωριό που απέχει 15 χλμ. από το Καρπενήσι και είναι ένας όμορφος τόπος. Από εδώ αρχίζει η διαδρομή μας με προορισμό το καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Καρπενησίου. Στην αρχή κινούμαστε πάνω σε δασικό δρόμο που ξεκινά από τα Νότια του χωριού. Ο δρόμος κινείται παράλληλα με το ρέμα της Κρύας Βρύσης που είναι παραπόταμος του Καρπενησιώτη. Μετά από 40′-50’λ συναντάμε τα πρώτα σημάδια του μονοπατιού στα δεξιά μας. Δεν ξέρω εάν έχει αλλάξει η σήμανση αλλά σε αυτό το σημείο θα συναντήσετε πέτρες βαλμένες η μία πάνω στην άλλη. Το μονοπάτι αρχίζει να ανηφορίζει ομαλά και χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες μέσα στο όμορφο δάσος με τα έλατα προσπερνώντας χαρακτηριστικά πλατώματα και εγκαταλελειμμένα χωράφια. Σε κάποιο από τα τελευταία ανεβάσματά του συναντά τον δημόσιο δρόμο που έρχεται από το κοντινό χωριό Ανιάδα και μετά από λίγο μας φέρνει μπροστά στο όμορφο καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Καρπενησίου.

Velouxi7.gif (5842 bytes)

Velouxi3.gif (17690 bytes)
Το Βελούχι έχει γίνει πολυσύχναστο τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας του χιονοδρομικού. Παρ’ όλα αυτά διατηρεί ακόμη τον χαρακτήρα του και την ομορφιά του. Μαζί με την κοντινή Καλιακούδα αποτελούν όμορφους τόπους για χειμερινές εξορμήσεις της κοινότητας.

Πρόσβαση
Για να προσεγγίσετε το Βελούχι και την Καλιακούδα πρέπει να φτάσετε πρώτα στο Καρπενήσι ακολουθώντας την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας. Το Καρπενήσι μπορεί να αποτελέσει κέντρο και για άλλες ενδιαφέρουσες εξορμήσεις στα γύρω χωριά της περιοχής.


Velouxi4.gif (24319 bytes)

Το χιονοδρομικό κέντρο του Βελουχιού απέχει 13 χλμ. από το Καρπενήσι και μπορείτε να φτάσετε εκεί και με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Καρπενησίου, εάν βέβαια ο δρόμος είναι ανοιχτός. Εάν έρθετε με πούλμαν πείτε στον οδηγό ότι μπορεί να γυρίσει στο πάρκινγκ του χιονοδρομικού, Στην περιοχή του χιονοδρομικού υπάρχει το σαλέ και το ορειβατικό καταφύγιο του ΕΟΣ Καρπενησίου. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τα πράγματα στο καταφύγιο έχουν γίνει πολύ σφιχτά σε ότι αφορά το μαγείρεμα μιας και το καταφύγιο προσφέρει τα δικά του φαγητά. Πάντως αξίζει να το ψάξετε και να το παζαρέψετε. Η κορυφή του Βελουχιού βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το καταφύγιο καθώς κοιτάμε το σαλέ. Η διαδρομή είναι εύκολη αρκεί να μην έχει πάγο. Κατεβαίνουμε την μικρή πλαγιά του καταφυγίου, διασχίζουμε το πάρκινγκ και ανεβαίνουμε απέναντι αφήνοντας δεξιά μας το σαλέ. Στρεφόμαστε λίγο αριστερά και κινούμαστε παράλληλα με τις πίστες του σκί με προορισμό την βάση της πλαγιάς που βλέπουμε μπροστά μας. Ανεβαίνουμς σε 20′ λεπτά την πλαγιά και στη συνέχεια στρεφόμαστε δεξιά προς την ράχη που ανοίγεται μπροστά μας. Άλλα 15′-20′ λεπτά ανέβασμα και βγαίνουμε στο οροπέδιο της κορυφής την οποία βλέπουμε πλέον μπροστά μας. 10′ λεπτά εύκολο περπάτημα μέχρι το κολωνάκι της κορυφής και τις αναμνηστικές φωτογραφίες. Εαν ο καιρός είναι καλός η θέα είναι ανεπανάληπτη προς τα γύρω βουνά. Εαν φτάσετε στην κορυφή με ομίχλή προσέξτε πάρα πολύ. Η κορυφή καταλήγει στην άλλη άκρη της σε απότομη ορθοπλαγιά με βράχια. Η επιστροφή γίνεται με τον ίδιο τρόπο. Παρά την ευκολία του εγχειρήματος οι καιρικές συνθήκες μπορεί να αλλάξουν πολύ εύκολα στην περιοχή που, μην ξεχνάτε, το λαικό της όνομα είναι Διαβολότοπος!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *