Ο Ταύγετος είναι το ψηλότερο και επιβλητικότερο βουνό της Πελοποννήσου. Με 2.407 μέτρα ύψος απλώνει το τεράστιο σώμα του πάνω από τη Λακωνική πεδιάδα, δημιουργώντας ένα συμπαγές και αδιαπέραστο τείχος από ψηλές κορυφές που όλες μαζί σχηματίζουν την οροσειρά του Πενταδάκτυλου. Ο Ταύγετος διαθέτει, σημαντικότατη πανίδα και χλωρίδα με μερικά σπανιότατα είδη, κυρίως, φυτών.


Πανοραμικό Βουνού


Δραστηριότητες

 


Ο Ταύγετος είναι από εκείνα τα βουνά που τα αγαπάς αμέσως. Με πλούσια φύση, όμορφες διαδρομές και ξεχωριστή προσωπικότητα αποτελεί ιδανικό τόπο για καλές δράσεις. Σαν όλα τα ψηλά βουνά χρειάζεται προσοχή το χειμώνα και καλό εξοπλισμό.

Πρόσβαση
Η πλέον “κλασσική” πρόσβαση του Ταυγέτου είναι βέβαια η Σπάρτη. κατεβαίνοντας μάλιστα προς τον Λακωνικό κάμπο μπορούμε να απολαύσουμε μία έξοχη θέα όλου του Πενταδάκτυλου, της εκτεταμένης κορυφογραμμής που εκτείνεται σε μήκος αρκετών χλμ. Από τη Σπάρτη κινούμαστε για Ανώγεια και Παλαιοπαναγιά με το ΚΤΕΛ Σπάρτης. Μπορεί κανείς βέβαια να προσεγγίσει το βουνό και από το χωριό Αναβρυτή αλλά η απόσταση από την περιοχή του καταφυγίου είναι πολύ μεγάλη και χρειάζεται αρκετό περπάτημα για να φτάσει κανείς στη βρύση Μαγγανάρη αρχικά και στο καταφύγιο έπειτα


Taigetos4.gif (8378 bytes)

Ο περήφανος Ταύγετος μας δίνει την ευκαιρία για όμορφες διαδρομές και για μια γνωριμία με το περίφημο Ευρωπαικό μονοπάτι Ε4

Taigetos5.gif (31533 bytes) Η πορεία για το καταφύγιο ξεκινά από το χωριό Παλαιοπαναγιά και η απόσταση που πρέπει να διανύσετε δεν είναι μικρότερη από 22 χλμ. Αρχικά σε δρόμο και έπειτα σε μονοπάτι. Μπορείτε βέβαια να γλιτώσετε το κομμάτι του δρόμου εάν συνεννοηθείτε με τους φύλακες του καταφυγίου να σας ανεβάσουν με το τις “καρότσες” μέχρι τη πηγή του Μαγγανάρη όπου το δασαρχείο έχει διαμορφώσει ένα “χώρο αναψυχής” δίνοντας την ευκαιρία στους “φίλους του βουνού” να βρωμίσουν με τα σκουπίδια τους το χώρο. Από το σημείο αυτό ξεκινά το μονοπάτι το οποίο είναι κομμάτι του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4. Είναι καλά σημαδεμένο και θα σας γλιτώσει από τον μεγάλο κύκλο που κάνει ο δρόμος. Παρόλα αυτά θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι το μονοπάτι μαζεύει πολύ χιόνι και η χρονική διαφορά μπορεί να εξανεμιστεί. Εάν το χιόνι είναι λογικό το μονοπάτι θα σας προσφέρει μία πολύ όμορφη διαδρομή. Το πρώτο μέρος του είναι σχετικά ομαλό καθώς ανηφορίζει λογικά έχοντας δεξιά του τον όγκο της οροσειράς. Καθώς μπαίνει πιο βαθιά στο δάσος αρχίζει να ανηφορίζει περισσότερο και φτάνοντας στη μέση του σχεδόν πρέπει να αντιμετωπίσετε μία απότομη ανηφόρα για να βγείτε και πάλι σε ομαλό έδαφος. Από εδώ τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα και 20’ λεπτά αργότερα θα φτάσετε στην πηγή Βαρβάρα στην άκρη του ομώνυμου ρεύματος. Από εδώ το καταφύγιο είναι πολύ κοντά. Το τελευταίο ανέβασμα θα σας βγάλει στον δρόμο που οδηγεί στα σκαλιά του καταφυγίου που είναι χτισμένο σε υπέροχη τοποθεσία με την εντυπωσιακή κορυφή του Πρ. Ηλία να υψώνεται σχεδόν κάθετα προς τον ουρανό. Το καταφύγιο ανήκει στον ΕΟΣ Σπάρτης και διαθέτει χώρο για να κοιμίσει 30 άτομα. Έχει σόμπα, κουζίνα και σκεύη αλλά η τουαλέτα του είναι… εξωτερική.

 

Ήσυχος Δρόμος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *