[tab id=”tab1″ class=”tabbale” button=”nav-pills”]

[tab_item title=”Περιγραφή”]

Μπορεί να γίνει σε ένα Σ/Κ: Παίρνεις το “Δελφίνι” των 08:00 και για την επιστροφή παίρνεις το “Δελφίνι” των 16.00 ή το κοινό πλοίο των 17.00

Φανταστική εναλλαγή τοπίων! Ιδανικό για χάρτη-πυξίδα-Μορς. Ο συνημμένος Στρατ. Χάρτης είναι το φύλλο “ΥΔΡΑ” 1:50.000.Υπάρχει και ο της ΑΝΑΒΑΣΗΣ, “ΥΔΡΑ” 1:25.000. Καλό είναι να έχετε και τους δύο, γιατί ο Στρατ. εμφανίζει (λόγω μικρότερης κλίμακος) και ένα νησάκι στα ΝοτιοΔυτικά που είναι ιδανικό για να ελέχγεις με ακρίβεια την προχώρησή σου (διοπτεύσεις)!

Σε περίπτωση ανάγκης υπάρχει δυνατότητα “διαφυγής” ή “evacuation” τραυματίου-ασθενούς είτε με μουλάρι που θα έρθει από την πόλη (προσυνεννόηση) είτε διακόπτοντας τη διαδρομή και κατεβαίνοντας στις βόρειες ακτές του νησιού όπου δρόμος οδηγεί στην πόλη. Επίσης, αν έχεις φτάσει στην ΕΠΙΣΚΟΠΗ, επιστρέφεις από τον ως άνω δρόμο, ο οποίος “οδεύει” σχεδόν στο ύψος της θαλάσσης.

[/tab_item]

[tab_item title=”Ύδρα – Ιερά Μόνη Προφ. Ηλίου”]

ΝΑ του λιμανιού (κίτρινο σπίτι, είναι το 2ο σπίτι πριν το καμπαναριό της εκκλησίας) ξεκινάει το μονοπάτι για το Μοναστήρι. Το μονοπάτι ανελύσσεται στο βουνό ΝΝΑ της πόλης. Είναι ευδιάκριτο, φαρδύ και με σκαλοπάτια σε διάφορα σημεία. Όταν βγείτε στην άσφαλτο υπάρχει διακλάδωση με γωνία περί τις 160ο Αριστερά. Ακολουθείστε αυτόν τον κλάδο. Συνολική διάρκεια διαδρομής 1½ με 2 ώρες το ΜΕΓΙΣΤΟ.

Αφού φτάσετε στο Μοναστήρι ντυθείτε ευπρεπώς (πλήρη στολή), εισέλθετε στο χώρο του Μοναστηριού, προσκυνήστε, γνωρίστε τον χώρο και ετοιμάστε μια μικρή φωτογραφική παρουσίαση της φυλακής του Κολοκοτρώνη.

Μετρήστε το ύψος του καμπαναριού της εκκλησίας και κάντε το σχέδιο του υπό κλίμακα της επιλογής σας.

ΠΡΟΣΟΧΗ Προμηθευτείτε Νερό. Είναι η τελευταία πηγή μέχρι μέχρι την Επισκοπή. Το Μοναστήρι κλείνει στις 12.00. Συνιστάται να φάτε εκεί το μεσημεριανό σας.

[/tab_item]

[tab_item title=”Ιερά Μονή Προφ. Ηλίου – Άγιος Μάμας”]

Το μονοπάτι θα το βρείτε μετά τη νότια ΄πόρτα΄ του εξωτερικού περιβόλου της Μονής. Αφού κατεβείτε λίγο , θα σας ανεβάσει στη Β κλιτύ του όρους Έρως.

Λίγο μετά αφού περάσετε Βόρεια της κορυφής ‘Ερως, στο κατέβασμα του μονοπατιού θα περάσετε μια μάντρα και σχεδόν αμέσως μετά θα οδεύετε προς την άκρη γκρεμού, όπου όμως είναι το επάνω μέρος μιας μάντρας. Η “μάντρα” αυτή είναι το μονοπάτι! Ακολουθείστε το προς τη θάλασσα (Νότια, προς το Μυρτώο Πέλαγος). Θα σας οδηγήσει ελικοειδώς στις δυτικές υπώρειες του όρους Έρως. Από την μάντρα αυτή βλέπετε ήδη προς τα ΝΔ σας μια άσπρη κουκίδα. Είναι ο Αγ. Μάμας. Βλέπετε επίσης και το μονοπάτι για ΄Αγ. Μάμα στην πλαγιά.

[/tab_item]

[tab_item title=”Άγιος Μάμας – Επισκοπή”]

Το μονοπάτι ξεκινάει από τη Δ πλευρά του Ναού. Αν από ‘κει κοιτάξτε Δ θα δείτε στην απέναντι πλαγιά μια μάντρα. Περί τα 30μ βορειότερα της μάντρας θα δείτε το μονοπάτι. Τα σπίτια που φαίνονται στο βάθος (Δ) είναι η Επισκοπή.

Όταν κατεβαίνετε ήδη προς Επισκοπή αφήστε δεξιά σας το δασάκι των πεύκων, χωρίς όμως να απομακρυνθείτε αριστερά. Στο Α-ΝΑ άκρο του συνοικισμού υπάρχει μεγάλη δεξαμενή της “αγροτικής” (όπως τη λένε οι ντόπιοι) με πόσιμο νερό. Νερό μπορείτε να πάρετε και από το σπίτι που είναι στην κορυφή του λόφου.

[/tab_item]

[tab_item title=”Επισκοπή – Όρμος Αγίου Νικολάου”]

Προμηθευτείτε νερό. Είναι η τελευταία πηγή μέχρι την επιστροφή σας στο λιμάνι της Ύδρας. Με το νερό αυτό θα μαγειρέψετε κι΄ όλας στον Άγ. Νικόλαο, γι΄αυτό δώστε μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση.

Ανηφορήστε προς την πλατειούλα με τα μεγάλα πεύκα. Ακολουθείστε τη ΒΔ συρμάτινη περίφραξη που σας οδηγεί σε μαντρί και στην αρχή του μονοπατιού. Μην ξεχάσετε να ξανακλείσετε την πόρτα.

Ακολουθείστε το μονοπάτι προς Ζόγερη. Όταν βγείτε στον αυχένα ακολουθείστε το μονοπάτι Δ.

Συνολικώς μία ώρα μετά την Επισκοπή πρέπει να φτάσετε σε ένα μικρό οικισμό όπου θα βρείτε ένα αλώνι. Περί τα 10μ νοτίως του αλωνιού και ανάμεσα στα σχίνα αρχίζει το μονοπάτι της καθόδου (περί τα 40λ). Προσκυνήστε στο εκκλησάκι, πάρτε συναρπαστικές φωτογραφίες. Το νερό στα πιθάρια ή στο πηγάδι θα το χρησιμοποιήσετε μόνο για έκτακτη ανάγκη και μόνο μετά από φιλτράρισμα και χάπια χαλαζόνης.

Επιστρέψτε αντίστροφα!

[/tab_item]

[tab_item title=”Χρήσιμα”]

Τηλέφωνα:

Ι. Μ. Προφ. Ηλίου 22980 52074 και 52540 Fax 29624

Λ/Χ Υδρας 22980 52279

Χαλκίδης Γιώργος (αγρότης με το σπίτι στο λόφο και κτήματα του Μοναστηριού προς το δάσος): Επισκοπή 22980 53497 Κιν. 6977 247405

Σημεία Προσοχής:

Συνήθως χάνονται στα ακόλουθα σημεία:

  • Δεν βρίσκουν τη σωστή αρχή του μονοπατιού μέσα στην πόλη.
  • Μόλις βγαίνουν από την πόλη αντί να ακολουθήσουν την κατεύθυνση για τη ΝΔ πλαγιά (ως προς την πόλη) στρίβουν αριστερά προς το νεκροταφείο.
  • Δεν καταλαβαίνουν να στρίψουν 160ο στη διχάλα στην πλαγιά (τώρα υπάρχει και πινακίδα ΠΡΟΣ ΠΡΟΦ. ΗΛΙΑ)
  • Μετά το Μοναστήρι ανεβαίνουν στην κορυφή του Έρως αντι να πάρουν το ονοπάτι στη Β πλαγιά του.
  • Όταν κατέβουν απ΄ το Έρως και πάρουν το μονοπάτι προς Αγ. Μάμα, σε ένα “σταυροδρόμι” στρίβουν και παίρνουν το μονοπάτι προς τη θάλασσα, εκλαμβανοντας το εκκλησάκι Αγ. Ιωάννου (προς Α διόπτευση, στις Ν κλιτύες του Έρως) ως τον Αγ. Μάμα (που είναι σε αντίθετη διόπτευση)

[/tab_item]

[tab_item title=”Χάρτης”]

{mosmap kml=’images/PeAnAttikis/Places/ydra.kml’|kmlrenderer=’geoxml’|mapType=’Satellite’|dir=’1’|width=’450’|height=’500’|mapprint=’icon’}

[/tab_item]

[/tab]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *