Άνεμοι

Οι άνεμοι ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες:

  • Τοπικοί
  • Πλανητικοί
  • Τυχαίοι ή πρόσκαιροι

Τοπικοί άνεμοι

  • Η στεριά κερδίζει και χάνει θερμότητα πιο γρήγορα απ’ ότι η θάλασσα. Την ημέρα θερμαίνεται γρηγορότερα από την  θάλασσα, δημιουργούνται ανοδικά ρεύματα, ο αέρας υψώνεται και βαρύτερα, ψυχρότερα ρεύματα αέρα από τη θάλασσα έρχονται να καταλάβουν τη θέση του αέρα που υψώθηκε δημιουργώντας έτσι την θαλάσσια αύρα .
  • Την νύκτα ψύχεται γρηγορότερα από την θάλασσα, ανοδικά ρεύματα δημιουργούνται πάνω από τη θάλασσα και ψυχρός, κρύος αέρας πνέει από τη στεριά προς την θάλασσα δημιουργώντας έτσι την απόγειο αύρα.

Παρατήρηση:Ο Μουσώνας είναι μια μεγάλη θαλάσσια και απόγειος αύρα. Ο άνεμος αυτός είναι εποχιακός.

  • Την ημέρα οι βραχώδεις βουνοπλαγιές θερμαίνονται γρηγορότερα από ότι οι κοιλάδες όπου δημιουργούνται ανοδικά ρεύματα. Ο ψυχρός, βαρύτερος αέρας πάνω από τις κοιλάδες ανεβαίνει προς τα πάνω δημιουργώντας έτσι την αύρα της κοιλάδας.
  • Την νύκτα, μετά το ηλιοβασίλεμα οι πλαγιές ψύχονται πολύ πιο γρήγορα από την κοιλάδα. Τότε ο θερμός αέρας από την κοιλάδα υψώνεται ενώ ο βαρύτερος ψυχρός αέρας ρέει από τις πλαγιές προς τη κοιλάδα δημιουργώντας έτσι την αύρα του βουνού.

Παρατήρηση:Οι δύο τελευταίοι άνεμοι (αύρα της κοιλάδας, αύρα του βουνού) είναι πιο έντονοι μέσα σε χαράδρες, λούκια και στις βάσεις των ορθοπλαγιών. Για το λόγο αυτό αποφεύγουμε να κατασκηνώνουμε σε αυτά τα σημεία. Η ύπαρξη των ανέμων αυτών είναι σημάδι σταθερότητας του καιρού.

  • Ρεύματα φορτωμένα με υγρασία όταν συναντούν βουνά ανεβαίνουν προς τα πάνω, οι υδρατμοί υγροποιούνται και πέφτουν σαν βροχή ή χιόνι. Μόλις περάσουν την κορυφή οι άνεμοι αυτοί που τώρα αποτελούνται από ξηρό και λεπτό αέρα, γλιστρούν προς τα κάτω από την απάνεμη πλευρά του βουνού. Ο άνεμος αυτός ονομάζεται κατεβατός. Ο κατεβατός είναι θερμός άνεμος. Λόγω του παραπάνω φαινομένου, παρατηρούμε σε πολλά βουνά η μία πλευρά να έχει βλάστηση ενώ η άλλη να είναι ξερή.

Κυκλώνες-Αντικυκλώνες

Οι κυκλωνικοί άνεμοι περιστρέφονται γύρω από ένα κέντρο χαμηλής πίεσης και συγκλίνουν προς το κέντρο αυτό. Οι αντικυκλωνικοί άνεμοι περιστρέφονται  κατά την αντίστροφη φορά γύρω από ένα κέντρο υψηλής πίεσης και αποκλίνουν από αυτό. Οι κυκλώνες είναι τα γνωστά “χαμηλά” του μετεωρολογικού χάρτη φορείς κακοκαιρίας ενώ οι αντικυκλώνες είναι τα “υψηλά” του  μετεωρολογικού χάρτη φορείς καλοκαιρίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *