Aγ. Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2011

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 18/11

 

Προς: Βαθμοφόρους Ανατολικής Αττικής

Κοιν.: Εφορεία Περιοχής Αττικής

 

ΘΕΜΑ: Βαθμοφόροι μας στο 11ο Διεθνές φόρουμ νέων Εθελοντών αιμοδοτών

 

Αγαπητοί μου,

Βαθμοφόροι της Περιφέρειας μας εκπροσώπησαν το Σ.Ε.Π. στο 11ο Διεθνές φόρουμ νέων Εθελοντών αιμοδοτών ύστερα από πρόσκληση της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ε.Ν.Ε.Α.) που έλαβε χώρα από 25-28 Αυγούστου 2011 στο Λουξεμβούργο. Πρόκειται για τους Παρασκευά Λειβαδάρο Α.Κ.Α. , Μαριέττα Χαλκούση Υ.Α.Λ. και Ευφροσύνη Παναγούτσου Υ.Σ. του 1ου Σ/Δ Πεντέλης. Ας αφήσουμε όμως τον Παρασκευά να μοιραστεί μαζί μας τις εμπειρίες που έζησε στο Λουξεμβούργο…

P1010159“Μετά από πρόσκληση της Π.Ε.Ν.Ε.Α. είχαμε την τιμή να συμμετέχουμε στο 11ο IYC Forum (11ο Διεθνές Forum Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών) που έλαβε χώρα στον Λουξεμβούργο από 25 έως 28 Αυγούστου 2011.

Σύμφωνα με τις Αρχές του Προσκοπισμού, ο εθελοντισμός ως στάση ζωής, αποτελεί κυρίαρχη ιδέα και η ύπαρξη Τράπεζας Αίματος του Συστήματος μας δημιούργησαν ένα ιδανικό κλίμα για την προσέλκυση του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος μας.

Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε θέματα όπως την έννοια του εθελοντισμού, της προσφοράς σε θεωρία και πράξη, τις διαδικασίες λειτουργίας των οργανισμών, και τον τρόπο προσέγγισης της Νεολαίας ανά τον κόσμο ώστε να γίνουν τακτικοί εθελοντές Αιμοδότες. Τα παραπάνω θέματα αναπτύχθηκαν σε κεντρικές παρουσιάσεις από τους αντιπροσώπους διαφόρων χωρών, μέσα σε αυτές και η Ελλάδα με μία πρωτοποριακή θεωρία 5 βημάτων κινητοποίησης αιμοδοτών, και κατόπιν σε μικρές ομάδες εργασίας που επεξεργάζονταν αντίστοιχα ερωτήματα και προβληματισμούς.

340552

Το Συνέδριο άνοιξε με μία γιορτή-έκθεση προωθητικού υλικού για την αιμοδοσία και παραδοσιακών προϊόντων από κάθε μία από τις συμμετέχουσες χώρες καθώς και με ομιλίες καλωσορίσματος από τους Οικοδεσπότες και Διοργανωτές του Συνεδρίου. Το πρόγραμμα μας εκτός από τις αναπτύξεις των θεμάτων περιελάμβανε επισκέψεις στο Κάστρο του Vianden, στην πόλη του Λουξεμβούργου όπως και στο Κέντρο Αιμοδοσίας του Ερυθρού Σταυρού. Παράλληλα είχαμε την ευκαιρία να γευτούμε τοπικά εδέσμαP1010185τα και ποτά, να απολαύσουμε την παραδοσιακή μουσική και να γνωρίσουμε από πρώτο χέρι τον τρόπο διασκέδασης των κατοίκων της μικρής πλην αρκετά ενδιαφέρουσας χώρας που μας φιλοξένησε. Τέλος το πιο σημαντικό ήταν ότι μέσα από το συνέδριο γνωρίσαμε νέους ανθρώπους με όραμα, ιδανικά και έντονο το συναίσθημα της προσφοράς στον συνάνθρωπο. Νέους που μέσα από το προσωπικό τους παράδειγμα προωθούν την έννοια της Αλληλεγγύης και βάζουν ένα μικρό λιθαράκι στην αλλαγή του κόσμου. Εκ μέρους των συμμετεχόντων από το 1ο Σύστημα ΔασοΠροσκόπων Πεντέλης (Παναγούτσου Ευφροσύνη, Χαλκούση Μαριέτα, και Λειβαδάρο Παρασκευά) θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες για τις γνώσεις που αποκομίσαμε, τις εμπειρίες που κερδίσαμε, τους φίλους που αποκτήσαμε και τη χαρά που πήραμε μέσα από την πρόσκληση της Π.Ε.Ν.Ε.Α. και την συμμετοχή στο Συνέδριο.”

Αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι το 1ο Σύστημα Δασοπροσκόπων Πεντέλης διαθέτει μια από τις παλαιότερες και πλέον οργανωμένες Τράπεζες αίματος στο ΣΕΠ την οποία φροντίζει να ενισχύει με τακτικές εθελοντικές αιμοδοσίες και σίγουρα η εμπειρία που διαθέτουν τα παιδιά αλλά και οι νέες ιδέες που αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους στο forum θα πρέπει να γίνουν κτήμα και παράδειγμα για όλους μας για μια ακόμα καλύτερη και συντονισμένη κοινωνική προσφορά και παρουσία της Περιφέρειας αλλά και της Κίνησης μας σε αυτόν τον τομέα.

Με προσκοπικούς χαιρετισμούς,

 

Γεώργιος Α. Γρηγόρης

Περιφερειακός Έφορος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *