Αγ. Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2015

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 10/15

 

ΠΡΟΣ: Κοινότητες Ανιχνευτών

 

Θέμα: Διοργάνωση Ανιχνευτικού Εργαστηρίου Κρυπτολογίας

 

Αγαπητοί μου,

O Κλάδος Ανιχνευτών της Περιφέρειάς μας, οργανώνει Ανιχνευτικό Εργαστήριο με τίτλο “Κρυπτολογία από την αρχαιότητα ως σήμερα” την Κυριακή 22/03/2015 και ώρες (10:00 – 16:00) στην εστία του 2ου Συστήματος Πρόσκοπων Παπάγου (Ζακυνθινού 85, Παπάγος).

Η νέα ψηφιακή κοινωνία οφείλει να παρέχει μηχανισμούς προστασίας του προσωπικού απορρήτου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, και με την χρήση της κρυπτογραφίας. Πρόκειται για μια επιστήμη που βασίζεται, σήμερα, στα μαθηματικά για την κωδικοποίηση και αποκωδικοποίηση των δεδομένων. Οι μέθοδοι κρυπτογράφησης καθιστούν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα προσβάσιμα μόνον από όσους είναι κατάλληλα εξουσιοδοτημένοι. Εξασφαλίζουν έτσι το απόρρητο στις ψηφιακές επικοινωνίες αλλά και στην αποθήκευση ευαίσθητων πληροφοριών. Γνώσεις που απαιτούνται πλέον από όλους μας, για την ασφαλή μας περιήγηση στο Internet.

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την παρουσίαση των εξής μεθόδων κρυπτογράφησης και αποκρυπτογράφησης:

  1. Τετράγωνο Πολύβιου
  2. Μονοαλφαβητικές αντικαταστάσεις (π.χ. αλγόριθμος Καίσαρα)
  3. Πολυαλφαβητικές αντικαταστάσεις (π.χ. μετάθεση Βίζενερ)
  4. Κώδικας ADFGX
  5. Μηχανές Ρότορα
  6. Υποδομή Δημόσιου Κλειδιού, Αρχή Πιστοποίησης
  7. Κβαντική και Μετακβαντική Κρυπτογραφία
  8. Απαραβίαστοι κώδικες

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα αποκρυπτογραφηθούν μηνύματα με χρήση διαφόρων μεθόδων.

Στο εργαστήριο μπορούν να συμμετάσχουν Ανιχνευτές απ’ όλες τις Κοινότητες της Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής. Η παρακολούθηση του σεμιναρίου θα γίνει μόνο με Προσκοπικό Μαντήλι. Τους Ανιχνευτές θα συνοδεύουν υποχρεωτικά Βαθμοφόροι από τις Κοινότητες τους. Οι συμμετέχοντες θα συμβάλλουν με το ποσό των 5 € για τις ανάγκες του εργαστηρίου.

Η συννημένη ομαδική δήλωση συμμετοχής θα πρέπει να αποσταλεί ηλεκτρονικά με ονομαστική λίστα από κάθε Κοινότητα στον Έφορο Κλάδου Ανιχνευτών Θωμά Κουρμπαλή, στο e-mail (anixn@peanattikis.org) έως την Τετάρτη 18/03/2015. Λόγω της ζήτησης του εργαστηρίου θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας η οποία θα κλείσει στην συμμετοχή των 30 Ανιχνευτών.

 

Φωτογραφίες από το εργαστήριο εδώ!

 

Με Προσκοπικούς χαιρετισμούς

 

Κωνσταντίνος Γ. Χατζάτογλου

Περιφερειακός Έφορος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *