Αγ. Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 02/18

 

ΠΡΟΣ: Αρχηγούς και Υπαρχηγούς Κοινοτήτων Ανιχνευτών, Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

ΚΟΙΝ: Αρχηγούς Συστημάτων, Εφόρους Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής, Π.Ε. Αθηνών, Π.Ε. Δυτικής Αττικής, Π.Ε. Νότιας Αττικής, Π.Ε. Σαρωνικού

 

Θέμα: Εργαστήρια Κλάδου Ανιχνευτών, 03ος/2018

Αγαπητοί μου,

Τα εργαστήρια αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ζωής της Κοινότητας παρέχοντας πολύπλευρα παιδαγωγικά οφέλη στους ανιχνευτές. Για αυτό τον λόγο ο κλάδος Ανιχνευτών της Περιφέρειας Ανατ. Αττικής διοργανώνει τα παρακάτω Ανιχνευτικά Εργαστήρια:

 1. Εργαστήριο «Τεχνική της Παρουσίασης»: Οι παρουσιάσεις στην Κοινότητα μπορεί να είναι είτε ατομικές είτε Ομαδικές. Οι ατομικές παρουσιάσεις αφορούν τις παρουσιάσεις κάποιας Ερασιτεχνικής Ασχολίας ή την παρουσίαση κάποιου θέματος έρευνας, ακόμα και την ιδέα κάποιου ανιχνευτή για κάποια δράση στη Σύνοδο Προγραμματισμού της Κοινότητας. Οι ομαδικές παρουσιάσεις σε αντίθεση με τις ατομικές γίνονται από έναν όμιλο ή και σε συνεργασία όλη η Κοινότητα. Σε αυτές τις παρουσιάσεις συμπεριλαμβάνονται αυτή της Μεγάλης Δράσης Υπαίθρου, κάποιου αντικείμενου έρευνας ή ακόμα και τη δουλειά ενός ομίλου στην υπόλοιπη Κοινότητα.Σκοπός του εργαστηρίου είναι οι ανιχνευτές να γνωρίσουν όλα τα κομμάτια από τα οποία αποτελείται η παρουσίαση μιας Μεγάλης Δράσης Υπαίθρου και το πως να προετοιμάσουν και να στήσουν μια παρουσίαση.
  • Ημέρες – Ώρες Εργαστηρίου: Σάββατο 3/3/2018, 14:00-20:00 και Κυριακή 4/3/2018, 10:00-14:00
  • Τόπος Διεξαγωγής: Σάββατο – 3ο Σύστημα Αγ. Παρασκευής, Κυριακή – Συνιδιοκτησία Παιανίας
  • Υπεύθυνος Εργαστηρίου: Σοφία Δαγαλάκη (τηλέφωνο επικοινωνίας: 6976170440)
  • Μέγιστος Αριθμός Συμμετεχόντων: 20 ανιχνευτές
  • Κόστος Εργαστηρίου: €10
  • Ένδυση: Προσκοπική Στολή
 2. Εργαστήριο «Οινογνωσία»: «Η γνώση είναι δύναμη!». Η γνωστή αυτή φράση του άγγλου φιλόσοφου και συγγραφέα Φράνσις Μπέικον (Francis Bacon) αφορά σχεδόν κάθε τι. Ακόμα και ό,τι έχει απευθείας σχέση με τις ανθρώπινες αισθήσεις και την απόλαυση, όπως είναι το κρασί. Η βασική οινογνωσία αφορά κάθε οινόφιλο, ακόμα και κάθε απλό καταναλωτή κρασιού. Ξεκινά από τον αμπελώνα και τα φυτά του, περνά από το οινοποιείο και όλες τις διεργασίες της οινοποίησης και φτάνει στο κρασί, τους τύπους, τις κατηγορίες, την ετικέτα του, καθώς και το σερβίρισμα, τη δοκιμή, τη σωστή αποθήκευση – συντήρηση και βέβαια, το συνδυασμό του με το φαγητό.Το πρόγραμμα του εργαστηρίου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
  1. Ο Οίνος στην Ελλάδα
  2. Ξενάγηση σε Οινοποιείο και παρουσίαση της διαδικασίας παραγωγής
  3. Αντίληψη των γεύσεων
  4. Η δημιουργία μιας ποικιλίας

  Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα γίνουν εισηγήσεις από ειδικούς συνεργάτες με σκοπό ο κάθε ανιχνευτής να γνωρίσει την πραγματική γεύση πίσω από το κρασί. Ειδικός συνεργάτης του εργαστηρίου θα είναι ο Σπύρος Ζουνπούλης, οινολόγος.

  • Ημέρες – Ώρες Εργαστηρίου: Σάββατο 3/3/2018, 10:00-18:00
  • Τόπος Διεξαγωγής: Οινοποιείο Χαρλαύτη (Οινοποιείο Σταμάτας, Λ. Μαραθώνος 6, Σταμάτα Αττικής 145 75) – πρόσβαση με το Λεωφορείο 509 και 1ο Σύστημα Ν/Π Κηφισιάς (ομαδική μεταφορά με Αστικό Λεωφορείο)
  • Υπεύθυνος Εργαστηρίου: Θεώνη – Άντρεα Στυλιανού (τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948 254622)
  • Μέγιστος Αριθμός Συμμετεχόντων: 20 ανιχνευτές
  • Κόστος Εργαστηρίου: €10
  • Ένδυση: Προσκοπική Στολή
 3. Εργαστήρι «Θέατρο – Θεατρικό Παιχνίδι»: Το θέατρο και γενικά το θέαμα (κάθε μορφής παραστατική τέχνη), παίζει σημαντικό ρόλο στην πνευματική και αισθητική διαμόρφωση του παιδιού και συντελεί στην άνοδο του πολιτιστικού επιπέδου του λαού μας. Το «παιχνίδι ρόλων», στο οποίο βασίζεται το Θεατρικό Παιχνίδι, μας συνδέει άμεσα με τις πρωτόγονες μορφές θεατρικής έκφρασης. Μέσα από ένα ρόλο που υιοθετεί μόνος του ο άνθρωπος, προβάλλει με συγκεκριμένο ή αφηρημένο τρόπο, τις εμπειρίες του.Στο κέντρο του Θεατρικού Παιχνιδιού βρίσκονται:
  1. Η σωματική έκφραση
  2. Ο Αυτοσχεδιασμός
  3. Η εκμετάλλευση του τυχαίου
  4. Το αυθόρμητο.

  Ειδικός συνεργάτης του εργαστηρίου θα είναι ο Κωνσταντίνος Μπάζας, Ηθοποιός – Εμψυχωτής θεατρικού παιχνιδιού.

  • Ημέρες – Ώρες Εργαστηρίου: Σάββατο 3/3/2018, 14:00-18:00 και Κυριακή 4/3/2018, 11:00-15:00
  • Τόπος Διεξαγωγής: Θέατρο Σχολείου Παλαιού Ψυχικού
  • Υπεύθυνος Εργαστηρίου: Φόντου Βένια (τηλέφωνο επικοινωνίας: 6976638061)
  • Μέγιστος Αριθμός Συμμετεχόντων: 15 – 18 ανιχνευτές
  • Κόστος Εργαστηρίου: €10
  • Ένδυση: Προσκοπική Στολή
 4. Εργαστήρι «Πρώτες Βοήθειες»: Οι πρώτες βοήθειες είναι η βοήθεια που δίνεται σε κάθε πρόσωπο που υφίσταται μια ξαφνική αρρώστια ή έναν ξαφνικό τραυματισμό, με φροντίδα που παρέχεται για την διατήρηση της ζωής, την πρόληψη της κατάστασης από την επιδείνωση, ή / και την ανάρρωση. Αποτελούν πολύ σημαντική γνώση τόσο της προσκοπικής όσο και της καθημερινής μας ζωής. Σκοπός του εργαστηρίου είναι η ενημέρωση και πρακτική εξάσκηση των πρώτων βοηθειών και η σωστή προετοιμασία για την αντιμετώπιση μιας αντίστοιχης κατάστασης.Ειδικός συνεργάτης του εργαστηρίου θα είναι μέλη της Ελληνικής Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης.
  • Ημέρες – Ώρες Εργαστηρίου: Σάββατο 3/3/2018, 14:00-18:00 και Κυριακή 4/3/2018, 11:00-15:00
  • Τόπος Διεξαγωγής: Σάββατο – 1ο Σύστημα Προσκόπων Ψυχικού, Κυριακή – Εξωτερικός Χώρος στο Ψυχικό
  • Υπεύθυνος Εργαστηρίου: Σοφία Δαγαλάκη (τηλέφωνο επικοινωνίας: 6976170440)
  • Μέγιστος Αριθμός Συμμετεχόντων: 20 ανιχνευτές
  • Κόστος Εργαστηρίου: €10
  • Ένδυση: Προσκοπική Στολή

Σημεία προσοχής (παρακαλώ διαβάστε τα προσεκτικά!)

  1. Τα ανιχνευτικά εργαστήρια μπορούν να τα παρακολουθήσουν όλοι οι Ανιχνευτές που έχουν απογραφεί για το έτος 2018. Συμμετοχές για όλα τα εργαστήρια μπορείτε να δηλώσετε συμπληρώνοντας τον πίνακα συμμετοχών (επισυνάπτεται παρακάτω) και στέλνοντάς τον το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 1/3/2018 στο e-mail του Κλάδου Ανιχνευτών της Περιφέρειάς μας anixn@peanattikis.org. Επίσης κάθε παιδί υποχρεούται να φέρει δήλωση υπογεγραμμένη από τον γονέα την ημέρα του εργαστηρίου. Τα απαραίτητα έγγραφα επισυνάπτονται παρακάτω.
  2. Το κόστος συμμετοχής σε κάθε Ανιχνευτικό Εργαστήριο θα είναι 10€. Τα χρήματα θα δοθούν κατά την έναρξη των εργαστηρίων. Το κόστος συμμετοχής θα πληρωθεί κανονικά και για όσες ακυρώσεις γίνουν μετά τις 1/3/2018.
  3. Για να δοθεί η δυνατότητα σε όσο τον δυνατόν περισσότερες κοινότητες να συμμετάσχουν σε όλα τα εργαστήρια, σας γνωστοποιούμε εκ των προτέρων ότι ανεξαρτήτως της σειράς αποστολής αιτήσεων, στα εργαστήρια θα γίνονται δεκτές έως 5 συμμετοχές από κάθε κοινότητα. Επομένως καλό είναι να το λάβουν οι αρχηγοί υπόψιν τους στις αιτήσεις των κοινοτήτων.
  4. Είναι σημαντικό όλοι οι συμμετέχοντες να βρίσκονται ακριβώς την ώρα που αναγράφεται στα αναγραφόμενα μέρη. Η ένδυση αναγράφεται αναλυτικά σε κάθε εργαστήριο. Η συμπεριφορά, η συνέπεια στους χρόνους και η εικόνα των ανιχνευτών αποτελεί εικόνα της κοινότητας και των αρχηγών της, κατά συνέπεια επιθυμούμε να δούμε μόνο υποδειγματικούς ανιχνευτές.
  5. Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση κάποια εργαστήρια είναι μία μέρα κάποια δύο μέρες. Για την λήψη πιστοποιητικού παρακολούθησης ενός εργαστηρίου απαιτείται η συμμετοχή των ανιχνευτών όλες τις ώρες του εργαστηρίου και όχι μέρος αυτών. Ως εκ τούτου παρακαλούνται οι αρχηγοί να επιβεβαιώσουν ότι οι ανιχνευτές μπορούν να παρακολουθήσουν ολόκληρο το εργαστήριο πριν τους δηλώσουν.
  6. Οι αρχηγοί και υπαρχηγοί των κοινοτήτων οφείλουν να ακολουθήσουν σε κάποιο από τα εργαστήρια που θα συμμετάσχουν οι ανιχνευτές τους. Δηλώστε προτιμήσεις των βαθμοφόρων στην ομαδική αίτηση για να ληφθούν υπόψη.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τους υπεύθυνους των εργαστηρίων.

 

Με Προσκοπικούς χαιρετισμούς

Δημήτρης Χαζάπης

Περιφερειακός Έφορος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *