Αγ. Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 01/18

 

ΠΡΟΣ: Τα μέλη της Π.Ε.

 

Θέμα: Ημέρα σκέψης 2018

Αγαπητοί μου,

Σήμερα γιορτάζουμε. Τι γιορτάζουμε όμως;

Γιορτάζουμε την αρχή μας. Την μνήμη μας. Τον Ιδρυτή μας.

Ημέρα του Ιδρυτή μας. Ημέρα Φιλίας. Ημέρα Σκέψης. Όπως θέλουμε μπορούμε να το πούμε. Αυτό που νιώθουμε και αισθανόμαστε όμως είναι το ίδιο.

Παίρνουμε δύναμη από τις Αρχές της Κίνησής μας και την δίνουμε πίσω στα μέλη μας. Δημιουργούμε, παλεύουμε, προσπαθούμε, αισιοδοξούμε. Γιατί; Για να αφήσουμε κάτι καλό πίσω μας.

Τα σχετικά λόγια του Ιδρυτή του Προσκοπισμού μοιάζουν γνώριμα «Προσπαθήστε να αφήσετε αυτόν τον κόσμο λίγο καλύτερα από ό, τι το βρήκατε, έτσι όταν έρθει η σειρά σας να πεθάνετε, θα μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι αισθανόμενοι ότι δεν σπαταλήσατε τον πολύτιμο χρόνο που σας δόθηκε, αλλά έχετε κάνει το καλύτερο δυνατό. «Έσω έτοιμοι» να ζείτε ευτυχισμένοι και να πεθάνετε ευτυχισμένοι – να τηρείτε πάντοτε την Προσκοπική σας Υπόσχεση, ακόμα και όταν θα έχετε σταματήσει να είστε νέοι – και μακάρι ο Θεός να σας βοηθήσει να το πετύχετε».

Τι πιο ανιδιοτελές; Να παλεύεις για το καλύτερο δυνατό για κάποιον άλλον και όχι για εσένα. Να προσπαθείς να δημιουργήσεις για τον δίπλα σου. Να αγωνιάς για το αν ο κόσμος θα είναι λίγο καλύτερος αύριο και όχι σήμερα.

Ο κόσμος αλλάζει. Ο πλανήτης αλλάζει. Οι άνθρωποι αλλάζουν. Και o Προσκοπισμός αλλάζει. Πρέπει να αλλάζει παρά το πόσο επίκαιρος είναι. Αλλάζει αλλά δεν αλλοιώνεται. Δεν μπορεί να αλλοιωθεί. Δεν πρέπει να αλλοιωθεί.

Ο Νόμος και η Υπόσχεση μένουν ίδια. Οι Αρχές μας μένουν ίδιες. Είναι χρέος μας να είμαστε θεματοφύλακές τους. Να τις υπερασπιστούμε και να είναι δύναμη θετική αλλαγής για τον κόσμο.

Ένας Αρχηγός μου συνήθιζε να λέει ότι ο Προσκοπισμός είναι πολύ απλό παιχνίδι. Εμείς το κάνουμε δύσκολο.

Πριν από 161 χρόνια, γεννήθηκε ένας άνθρωπος οι πράξεις του οποίου άλλαξαν τις ζωές όλων όσων έχουμε δώσει έστω και κάποια στιγμή την Προσκοπική Υπόσχεση.

Αναλογιστείτε αδέλφια μου. Εσείς τι κάνετε για να αλλάξει ο κόσμος; Προσπαθήσατε αρκετά; Κάνατε το βέλτιστο; Δώσατε τον καλύτερό σας εαυτό; Επιλέξατε το δύσκολο αντί για το εύκολο; Παλέψατε για να γίνετε καλύτεροι; Αποτάξατε το μέτριο στοχεύοντας στο άριστο;

Πάντα τέτοια ημέρα, μαζευόμασταν στο Σύστημα οι Βαθμοφόροι. Κάναμε δράση για εμάς και όχι για τα παιδιά. Θυμόμασταν όμορφες στιγμές που έχουμε ζήσει μαζί. Μαθαίναμε πράγματα για τον Baden Powell που ίσως δεν γνωρίζαμε. Συζητούσαμε για τις Αρχές του Προσκοπισμού. Στο τέλος ανανεώναμε την Προσκοπική μας Υπόσχεση. Και μετά, ραντεβού στη δράση όπου και τα τρία τμήματα έπαιζαν μαζί. Όλοι φορούσαμε μαντήλια από άλλες χώρες, μαθαίναμε για αυτές μέσα από μία δράση αφιερωμένη στον Ιδρυτή της Κίνησής μας και στον Παγκόσμιο Προσκοπισμό.

Έτσι θυμάμαι πάντα την ημέρα αυτή και έτσι θέλω να την θυμάμαι. Με δράση, αδελφοσύνη και παιχνίδι.

Βγείτε έξω. Μιλήστε για τον Προσκοπισμό. Κάντε πράξη το υπηρετείν. Ζήστε με οδηγό το Νόμο και την Υπόσχεση. Ξεφύγετε από το αυτονόητο. Κάντε ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της Αποστολής του Προσκοπισμού, και ο κόσμος ίσως γίνει έστω και ελάχιστα καλύτερος.

 

Με Προσκοπικούς χαιρετισμούς

Δημήτρης Χαζάπης

*Χάθι*

Περιφερειακός Έφορος

 

{youtube}FW4OymlM8sM{/youtube}

 

{youtube}u_m_5qbGbEM{/youtube}

 

{youtube}4pTxbXwyz_w{/youtube}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *