Αθήνα 29η Σεπτεμβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 31/10

 

ΠΡΟΣ:  Αρχηγούς Κοινοτήτων Ανιχνευτών, Αρχηγούς Συστημάτων, Τοπικούς Εφόρους

ΚΟΙΝ: Γενική Εφορεία (Κλάδος Ανιχνευτών), Ε.Π. Αττικής

 

ΘΕΜΑ: 100% Ιστορία και Παράδοση

 

Αδελφοί μου,

Φτάνοντας στο τέλος των εορταστικών εκδηλώσεων της 100ετίας της Κίνησής μας, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι στην Περιφέρειά μας, εορτάσαμε τα 100 χρόνια ζωής της Κίνησής μας, 100 χρόνια Προσφοράς, 100 χρόνια Περιπέτειας, 100 χρόνια Ιστορίας αφήνοντας το συμβολικό μας στίγμα σε όλα τα Προσκοπικά δρώμενα.

Οι δράσεις που συμμετείχαμε σαν Περιφέρεια αναμφισβήτητα έδωσαν την ευκαιρία στους Προσκόπους μας, να ζήσουν αυτό το συναίσθημα του εορτασμού αναδεικνύοντας την ενότητα της Περιφέρειας μας:

Ελπίδα 2009, Επιστημονική ημερίδα της Π.Ε με θέμα: “Διαδίκτυο: με τη σκέψη στο παιδί”, Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση 2010, συμμετοχή όλων των Κλάδων στα Προγράμματα της 100ετίας, 100 Πάρκα και χώροι Πολιτισμού, 4ο Πανελλήνιο Προσκοπικό Τζάμπορη.

Σε αυτή τη νέα γενιά Προσκόπων που έζησαν τόσα πολλά και σημαντικά γεγονότα σε ένα χρόνο, εναποθέτει η Κίνηση το μέλλον της, την πρώτη ημέρα της 2ης εκατονταετίας της Ιστορίας της.

“Για να ατενίζεις το μέλλον με δύναμη και αισιοδοξία οφείλεις να γνωρίζεις την ιστορία του τόπου σου”, του τμήματός σου, του Συστήματός σου, της Περιφέρειάς σου. Ο καθένας μας προέρχεται από ένα Προσκοπικό κύτταρο  με λαμπρή Ιστορία και παράδοση στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής.

Η ανάγκη των αναμνήσεων από όλους μας αυτής της λαμπρής πορείας,  μας δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε αυτές τις σελίδες της Ιστορίας μας μέσα από:

  • τον Διαδικτυακό χώρο της Γενικής Εφορείας Scout box (Προσκοπικό Πρόγραμμα Κοινωνικής δικτύωσης)
  • τον διαδικτυακό χώρο της Περιφέρειας μας, στον Ιστότοπο που είναι αφιερωμένος σε κάθε Σύστημα
  • την αφιέρωση της ύλης του τελευταίου τεύχους 2010 του Περιοδικού “ο Ανιχνευτής” με τίτλο “100% Ιστορία & Παράδοση”.

Πρόκειται για μία προσπάθεια καταγραφής, οπτικοποίησης, φωτοΐστορίας και έκθεσης των σημαντικότερων προσκοπικών γεγονότων της κάθε Κοινότητας Ανιχνευτών αλλά και ολόκληρου του Συστήματος της Περιφέρειάς μας, από την αρχή της λειτουργίας τους.

Η ύλη θα περιλαμβάνει κείμενο 500 λέξεων (μία σελίδα Α4) με αναφορά στην Ιστορία, τα σημαντικότερα επιτεύγματα και δράσεις του Συστήματος και την προσφορά του στο Κοινωνικό σύνολο καθώς και 4 παλιές φωτογραφίες ει δυνατόν ασπρόμαυρες από την ζωή της Κοινότητας και του Συστήματος.

Οι Κοινότητες των Ανιχνευτών εντάσσοντας τον ετήσιο αυτό στόχο “100% Ιστορία & Παράδοση” στον Προγραμματισμό τους για το Α’ τετράμηνο, μπορούν να συγκεντρώσουν την ύλη του Συστήματός τους με τους εξής τρόπους:

  • Συλλογή, καταγραφή και ψηφιακή επεξεργασία του αρχείου του Συστήματος (Ημερολόγια, Φωτογραφικό Αρχείο, Ψηφιοποίηση ασπρόμαυρων φωτογραφιών),
  • Πρωτογενή έρευνα με την μέθοδο της συνέντευξης από παλαιούς Βαθμοφόρους του Συστήματος και χρήση του φωτογραφικού τους υλικού
  • Συνεντεύξεις με ιθύνοντα πρόσωπα παλαιούς Προσκόπους του Συστήματος, που έχουν διακριθεί στην κοινωνική ζωή του τόπου και λήψη της άδειας τους για δημοσιοποίηση της συνέντευξης τους.
  • Συνεργασία ομίλων εργασίας της Κοινότητας με Βαθμοφόρους κάθε Τμήματος και τον Αρχηγό Συστήματος για επιλογή των ιστορικών σημείων και  φωτογραφιών που θα παραδοθούν για χρήση διαδικτυακή και για την ψηφιακή έκδοση του περιοδικού.

Υπεύθυνος για την συλλογή και επεξεργασία του πολύτιμου οπτικοαουστικού υλικού τίθεται ο Κλάδος των Ανιχνευτών. Όλες οι Κοινότητες Ανιχνευτών αφού συλλέξουν και επεξεργαστούν το υλικό από το Σύστημά τους με ευθύνη και ενίσχυση των Βαθμοφόρων του τμήματος, θα το αποστείλουν ιεραρχικά οι Αρχηγοί Κοινοτήτων με την έγκριση του Αρχηγού Συστήματος τους έως τις 05 Δεκεμβρίου στον Έφορο του Κλάδου Ανιχνευτών και υπεύθυνο Σύνταξης του περιοδικού “ο Ανιχνευτής” Εμμανουήλ Άγριο.

Παρακαλώ για την ένθερμη και έμπρακτη συνεργασία όλων των Βαθμοφόρων του Συστήματος με τους Ανιχνευτές της Κοινότητάς τους στην σημαντική αυτή κοινή σας προσπάθεια.

 

Με Προσκοπικούς χαιρετισμούς,

 

Γιώργος Α. Γρηγόρης

Περιφερειακός Έφορος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *