ΑΜΕΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Αθήνα 26η Μαίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 18/10

 

ΠΡΟΣ: Αρχηγούς Συστημάτων, Τοπικούς Εφόρους

ΚΟΙΝ: Ε. Π. Αττικής, Δ.Σ. Σ.Ε.Π.

 

ΘΕΜΑ: Δράση “100 πάρκα και χώροι πολιτισμού”

Αγαπητοί μου,

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω για μια σημαντική δράση που ετοιμάζει η Περιφερειακή μας Εφορεία με την ονομασία “100 πάρκα και χώροι πολιτισμού” και να ζητήσω τη αρωγή σας στην επιτυχή υλοποίηση της.

Το 1910 το Σ.Ε.Π. υπήρξε η πρώτη αμιγώς Εθελοντική Οργάνωση που μίλησε και έκανε πράξη την ανάγκη προστασίας της φύσης, την περιβαλλοντική αγωγή, τις δράσεις προστασίας του δασικού μας πλούτου. Σήμερα αυτός ο σπόρος που πρώτοι οι Έλληνες Πρόσκοποι έσπειραν στην κοινωνία μας, έχει δέσει καρπό κι ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας μετέχουν αθρόα σε αντίστοιχες δράσεις.

Σήμερα 100 χρόνια μετά, οι Έλληνες Πρόσκοποι θεωρώντας πως η μόνη λύση για τη διαφύλαξη των τελευταίων εναπομεινάντων πνευμόνων πρασίνου είναι η πρόληψη, παίρνουμε και πάλι την πρωτοβουλία να βγούμε μπροστά, καλώντας τους πολίτες να συνδράμουν σε αυτή τη προσπάθεια.

Στόχος της δράσης “100 πάρκα και χώροι πολιτισμού” είναι ο καθαρισμός και η αποψίλωση 100 αλσών, περιαστικών δασών και χώρων πολιτισμού στα όρια της Περιφερειακής Εφορείας μας και η παράλληλη κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών προς αυτό το σκοπό.

Την πρωτοβουλία μας συνδράμουν ο ΣΚΑΪ ως χορηγός επικοινωνίας, η EUROBANK ως χορηγός της δράσης ενώ η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και το Πυροσβεστικό Σώμα έχουν θέσει τη δράση υπό την αιγίδα τους. Επίσης έχουν γίνει επαφές με Δασαρχεία, το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Σ.Π.Α.Π. (Πεντέλη), Σ.Π.Α.Τ. (Τουρκοβούνια) και λοιπούς φορείς, ενώ έχουν γίνει και αρχικές επαφές με μερικούς Δήμους για να μας προσδιορίσουν χώρους που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η δράση μας η οποία χρονικά προσδιορίζεται για τον Ιούνιο.

Η δράση απευθύνεται σε Ανιχνευτές, μέλη Προσκοπικών Δικτύων, Βαθμοφόρους, μέλη Ε.Κ.Σ., γονείς, Παλαιούς Προσκόπους και θα πραγματοποιηθεί Σαββατοκύριακο. Για την επιτυχή προσκοπική μας παρουσία, πρέπει κάθε Σύστημα να κινητοποιήσει έναν ελάχιστο αριθμό δέκα ατόμων για δύο ημέρες από τέσσερις έως πέντε ώρες την ημέρα. H μία ημέρα θα είναι στο Δήμο σας (26 ή 27/6/2010) ενώ τη δεύτερη ημέρα (26-27 ή 19-20/6/2010) ενδέχεται να χρειαστεί να μετακινηθείτε εκτός Δήμου.

Επίσης προσπάθειά μας θα είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα σαράντα έως πενήντα ενηλίκων εθελοντών που δεν έχουν φοιτητικές υποχρεώσεις, οι οποίοι/ες θα συνδράμουν στην προετοιμασία της εκδήλωσης, θα αναλάβουν τη λειτουργία των χλοοκοπτικών μηχανημάτων και θα υποστηρίξουν τις περιοχές που τα τοπικά Συστήματα δεν έχουν τη δυνατότητα να κινητοποιήσουν μεγάλο αριθμό ατόμων.

Οι ημερομηνίες της δράσης έχουν ως εξής:

Α) 12-13/6/2010: Προσκοπικά Κέντρα ΠΥ.ΒΑ., Αγ. Ανδρέα και Σουνίου (Ομάδα εθελοντών).

Β) 19-20/6/2010: Αρχαιολογικοί χώροι Ραμνούντα, Βραυρώνας και Ν. Μάκρης, ορεινοί όγκοι Πεντέλης, Πάρνηθας και Τουρκοβουνίων (Ομάδα εθελοντών και Κλιμάκια που θα επιλέξουν δράση εκτός Δήμου τους αυτό το Σαββατοκύριακο)

Γ) 26-27/6/2010: Στους τοπικούς Δήμους (Όλοι).

Συνημμένο θα βρείτε στην παρούσα έντυπο στο οποίo θα συμπληρώσετε την αρχική εκτίμηση συμμετεχόντων από το Κλιμάκιό σας και ενδεχόμενο αριθμό ενηλίκων εθελοντών που μπορούν να συνδράμουν στην προετοιμασία της δράσης και η οποία θα πρέπει να επιστραφεί το αργότερο έως τις 30 Μαϊου 2010. Επίσης στους Δήμους που εδρεύουν περισσότερα του ενός Συστήματα και δεν υπάρχει Τοπική Εφορεία θα θέλαμε να μας ορίσετε ένα Βαθμοφόρο συντονιστή.

Με τη βεβαιότητα ότι όλοι μας θ’ ανταποκριθούμε στην πρόκληση αυτής της δράσης, σας καλώ να δώσουμε ένα δυναμικό παρόν και να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην Ελληνική Κοινωνία, αντάξιο της 100ετούς ιστορίας μας.

Με προσκοπικούς χαιρετισμούς,

 

Γιώργος Γρηγόρης

Περιφερειακός Έφορος

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *