Αγ. Παρασκευή, 24η Δεκεμβρίου 2010

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 44/10

 

ΠΡΟΣ:  Κοινότητες Ανιχνευτών

ΚΟΙΝ: Ε.Π. Αττικής

 

ΘΕΜΑ: Διοργάνωση Ανιχνευτικού Εργαστηρίου Κρυπτογραφίας

 

Αγαπητοί μου,

O Κλάδος Ανιχνευτών της Περιφέρειάς μας, οργανώνει Ανιχνευτικό Εργαστήριο με τίτλο “Κρυπτογραφία και Χάκινγκ” την Κυριακή 16/01/2011 και ώρες (10:00 –16:00) στην εστία του 1ου Συστήματος Παιανίας (οδηγίες στην εγγραφή στο ημερολόγιο).

Η νέα ψηφιακή κοινωνία οφείλει να παρέχει μηχανισμούς προστασίας του προσωπικού απορρήτου με την χρήση της κρυπτογραφίας. Πρόκειται για μια επιστήμη που βασίζεται στα μαθηματικά για την κωδικοποίηση και αποκωδικοποίηση των δεδομένων. Οι μέθοδοι κρυπτογράφησης καθιστούν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα προσβάσιμα μόνο από όσους είναι κατάλληλα εξουσιοδοτημένοι. Εξασφαλίζουν έτσι το απόρρητο στις ψηφιακές επικοινωνίες αλλά και στην αποθήκευση ευαίσθητων πληροφοριών. Γνώσεις που απαιτούνται πλέον από όλους μας, για την ασφαλή μας περιήγηση στο Internet αλλά και την σωστή χρήση του κινητού μας τηλεφώνου.

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου περιλαμβάνει την παρουσίαση των εξής μεθόδων κρυπτογραφίας :

 1. Τετράγωνο Πολύβιου,
 2. Αντικατάσταση Καίσαρα,
 3. Μετάθεση Βίζενερ,
 4. Κώδικας ADFGX,
 5. Μηχανές Ρότορα,
 6. Υποδομή Δημόσιου Κλειδιού,
 7. Κβαντική Κρυπτογραφία,
 8. Απαραβίαστοι κώδικες,
 9. Στεγανογραφία

και μεθόδων χάκινγκ:

 1. Επιθέσεις Bluetooth
 2. Επιθέσεις Spyware

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα αποκρυπτογραφηθούν μηνύματα με την χρήση όλων των μεθόδων, που θα καταλήξουν σε ένα μεγάλο παιχνίδι κρυμμένου Θησαυρού.

Στο εργαστήριο μπορούν να συμμετάσχουν Ανιχνευτές απ’ όλες τις Κοινότητες της Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής. Η παρακολούθηση του σεμιναρίου θα γίνει μόνο με Προσκοπικό Μαντήλι. Τους Ανιχνευτές θα συνοδεύουν υποχρεωτικά Βαθμοφόροι από τις Κοινότητες τους. Οι συμμετέχοντες θα συμβάλλουν στις δαπάνες του εργαστηρίου με το ποσό των 5 € για τις ανάγκες του εργαστηρίου.

Η συνημμένη ομαδική δήλωση συμμετοχής θα πρέπει να αποσταλεί ηλεκτρονικά με ονομαστική λίστα από κάθε Κοινότητα στον Έφορο Κλάδου Ανιχνευτών Μανώλη Άγριο, στο e-mail (magrios@ontelecoms.gr) έως την Τετάρτη 05/01/2011. Λόγω της ζήτησης του εργαστηρίου θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, η οποία θα κλείσει στην συμμετοχή των 30 Ανιχνευτών .

 

Με Προσκοπικούς χαιρετισμούς,

 

Γιώργος Α. Γρηγόρης

Περιφερειακός Έφορος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *